Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

På institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering bedriver vi forskning och undervisning inom våra sex ämnesområden: Arbetsterapi, Fysioterapi, Geriatrik, Idrottsmedicin, Rehabiliteringsmedicin och Rättsmedicin.

Beskrivning

Ridsport är en stor idrott som har utövare i alla åldrar och ambitionsnivåer. Forskning kring ryttares hälsa är begränsad och främst fokuserad på de traumatiska olyckor som kan ske.

För att främja hållbara ryttare i ett långsiktigt perspektiv behövs mer kunskap om andra faktorer såsom träningsmängd och kroppsligt mående.

Detta projekt kommer att fokusera på att undersöka tävlingsryttare representerande de tre olympiska grenarna dressyr, hoppning och fälttävlan i ett samarbete mellan Umeå universitet och Svenska Ridsportförbundet samordnat av Företagsforskarskolan.

Målsättningen är att skapa insikt om överbelastningsbesvär, dess incidens bland aktiva tävlingsryttare, ev. viktiga riskfaktorer samt tävlingsryttarens inställning till upplevelse av överbelastningsrelaterade besvär. Projektet och denna samverkansform förväntas ge mer kunskap om tävlingsryttaren, hur utveckling samt identifiering av insatser för att förstärka den hållbara ryttare – hela livet, skall kunna genomföras. Målbilden för projektet är att bli ett föregångsland internationellt avseende insikter om den hållbara ryttaren i ett livslångt perspektiv.

Företagsforskarskolan

Företagsforskarskolan är en multidisciplinär forskarskola där projekten är baserade på̊ samarbeten mellan Umeå̊ universitet och externa organisationer. Doktoranderna inom Företagsforskarskolan utgör en interdisciplinär grupp som, förutom varje enskild forskningsspecialisering, erbjuds ett skräddarsytt kurspaket som skapar en stark plattform för framtida arbete inom forskning och utveckling. En doktorandtjänst inom Företagsforskarskolan inkluderar även en praktikperiod vid en av de externa organisationerna för varje doktorand.

Arbetsuppgifter

För att uppnå målsättningen med projektet förväntas doktoranden arbeta i nära samarbete med Svenska Ridsportförbundet samt dess olika samarbetspartners inom häst- och idrottsorganisationer. Arbetet förväntas ske i hästnära miljöer genom att bla. kartlägga ryttares träningsmängd, skadeincidens samt inställning till träning vid smärta. Projektet involverar även idrottstester för datainsamling avseende bl.a. symmetri, rörlighet, dynamisk balans och stabilitet. Doktoranden förväntas även arbeta informativt kring dess insikter och resultat inom såväl forskningsområdet som Ridsportförbundets verksamheter.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på̊ forskarnivå̊ krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på̊ avancerad nivå̊, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på̊ avancerad nivå̊, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på̊ forskarnivå̊ i idrottsmedicin krävs att den sökande har grundläggande högskoleutbildning om minst 90 högskolepoäng i idrottsmedicin eller andra ämnen som bedöms vara direkt relevanta för den aktuella inriktningen. Av de 90 högskolepoängen skall minst 15 högskolepoäng på̊ avancerad nivå̊ inom inriktningen, eller motsvarande, ingå.

Goda kunskaper i såväl det svenska och engelska språket, både i skrift och tal, är ett krav. Den utvalda kandidaten måste vara strukturerad, lösningsorienterad samt ha ett intresse för att tillgodogöra sig nya kunskaper, speciellt inom projektets inriktningsområde. Mycket god kommunikationsförmåga samt samarbetsförmåga är också̊ krav.

Erfarenhet från svensk ridsport och idrottsrörelse är meriterande. Det är vidare meriterande med annan utbildning/certifiering inom ridsport, kunskap och ledarvana om vad det innebär att arbeta i hästnära miljöer. Erfarenhet av att instruera grupp, individ samt utvärdera fysisk rörelse anses meriterande.

Erfarenhet av att genomföra rörelseanalys inom idrott, ergonomi eller klinik är meriterande men ej ett krav.

Bedömningen av de behöriga sökande grundar sig på den sökandes meriter samt förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen inom det område som projektet inriktar sig mot.

Villkor

Du som antas till utbildning på forskarnivå kommer att ingå i det fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet vid Medicinska fakulteten. Programmet omfattar 25 hp och sträcker sig över 8 terminer (totalt 4 år).

En fullständig ansökan ska innehålla följande dokument;

• CV

• Ett personligt brev där du beskriver dina forskningsintressen samt dina skäl att söka utbildningsplatsen

• Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och andra relevanta intyg

• Namn och kontaktinformation till minst två referenspersoner

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1944-21
Kontakt
  • Kajsa Gilenstam, 090-786 66 55
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-12-15
Sista ansökningsdag 2022-01-05

Tillbaka till lediga jobb