Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin

Institutionen för Folkhälsa och Klinisk medicin söker en postdoktor till ett forskningsprojekt om lipidmekanismer som ligger till grund för utvecklandet av typ 2 diabetes. Anställningen avser heltid i två år. Tillträde så snart som möjligt eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskningsprojektet syftar till att identifiera molekylära mekanismer som ligger till grund för insjuknande såväl återgång av typ 2 diabetes. Under lång tid har typ 2 diabetes betraktats som en kronisk sjukdom men färska studier visar att ett tillfrisknande är möjligt och förenat med förmågan att minska fett (lipider) i våra organ, där skelettmuskulaturen och pankreas spelar en nyckelroll. Trots stora ansträngningar saknas viktig mekanistisk information som kan leda till förbättrad behandling och prevention. Detta projektet fokuserar på att utöka förståelsen kring specifika lipidmekanismer som ligger till grund för en ansamling av bioaktiva lipidsubtyper och dess inverkan på insulinsekretion och insulinkänslighet i skelettmuskulatur och pankreas. Projektet involverar storskalig analys av metaboliter och lipider (metabolomik och lipidomik) i kombination med biokemiska mätningar av proteiner och genuttryck samt funktionella mätningar av insulinkänslighet och insulinsekretion i humant material, djurmodeller och cellkulturer.

Inom projektet kommer du att genomföra experimentellt forskningsarbete som du planerar och utvärderar i samverkan med projektets övriga forskare. Du kommer även att vara huvudansvarig för författande av vetenskapliga publikationer och presentationer av erhållet forskningsdata på vetenskapliga seminarier/konferenser.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom kemi, biokemi, molekylärbiologi eller motsvarande. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Ett krav för anställningen är erfarenhet av masspektrometri-baserad analys av små molekyler, sk. metabolomik eller lipidomik. Du ska även ha erfarenhet av laborativa moment inom kemi/biologi forskning. Det vetenskapliga arbetet kräver god kunskap om forskningsområdet och förmåga att arbeta både självständigt och i grupp under ledning av gruppledaren.

Du som söker måste vara flytande i talad och skriftlig engelska och ha hög motivation för forskningsarbete. Eftersom projektet inbegriper samarbeten måste du kunna arbeta produktivt även i en grupp. Utmärkt kommunikationsförmåga krävs för att effektivt samverka med kollegor, inklusive kollegor från kompletterande forskningsområden.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Allmän kunskap om proteinkemi och molekylärbiologiska metoder är meriterande.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år (minst två maximalt tre år) enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska eller svenska:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig att utveckla projektet (inte mer än två A4-sidor).
  • CV med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
  • Din publikationslista.
  • Kopia av doktorsexamenbevis och andra relevanta examensbevis.
  • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två eller tre akademiska referenspersoner.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1947-21
Kontakt
  • Elin Chorell, forskningsledare, elin.chorell@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-12-23
Sista ansökningsdag 2022-02-28

Tillbaka till lediga jobb