Umeå universitet, Institutionen för datavetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet (www.cs.umu.se) söker en doktorand i datavetenskap med inriktning mot maskininlärning. Anställningen omfattar fyra års heltidsstudier och är placerad vid Institutionen för datavetenskap där du får möjlighet att arbeta i en dynamisk miljö med 140 anställda från fler än 20 länder.

Institutionen för datavetenskap har växt kraftigt under de senaste åren, och där en inkluderande botten-styrd miljö har varit nyckeln till vår hållbara utveckling. Institutionen har ungefär 50 doktorander med olika nationaliteter, bakgrunder och från olika fält. Som doktorand hos oss har du tillgång till stöd för karriärutveckling, nätverkande, administrativa och tekniska stödfunktioner, samt goda anställningsvillkor. Läs mer här: https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Låter detta intressant? Välkommen med din ansökan senast 23 januari 2022.

Projektbeskrivning

Metoder för automatisk segmentering baserade på den senaste utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) har genomgått en snabb utveckling under de senaste åren, och fungerar imponerande väl. Sådana metoder kan användas inom strålbehandling för att i medicinska bilder automatiskt markera det område som skall behandlas samt omgivande organ som måste undvikas för att inte skadas av behandlingen. Dessa metoder är däremot uteslutande utvecklade för vuxna patienter. Motsvarande AI-metoder, som även fungerar på barncancerpatienter, lyser däremot med sin frånvaro.

Syftet med detta projekt är därför att utveckla och utvärdera moderna AI-metoder, baserade på djup maskininlärning och djupa neuronnät, för att automatiskt segmentera medicinska bilder på ett sätt som fungerar väl även för barncancerpatienter.

Doktorandanställningen erbjuds inom maskininlärningsprojektet ”Automatiserad strålbehandling för barnonkologi och utmaningen med små mängder data” som finansieras av Barncancerfonden. Projektet är ett samarbete mellan forskare vid Institutionen för datavetenskap och forskare vid Institutionen för strålningsvetenskaper, båda vid Umeå universitet. Projektledare är Tommy Löfstedt, docent och universitetslektor vid Institutionen för datavetenskap, Umeå universitet.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå inom ämnet datavetenskap krävs att den sökande har godkända kurser om minst 90 högskolepoäng i ämnet datavetenskap.

Kandidater för den här doktorandanställningen ska ha mycket goda kunskaper inom projektrelaterade områden, i synnerhet maskininlärning, djup maskininlärning, datorseende och bildanalys. Erfarenhet av att hantera medicinska bilder är en merit. Ett krav är också att den sökande måste kunna både tala och skriva engelska flytande.

Som person har du goda färdigheter i att arbeta både på egen hand och tillsammans med andra, är kreativ och vill på ett aktivt sätt driva din egen utveckling mot att bli en kompetent forskare.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen, och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20 %) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid.

Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2 §) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Startdatum förväntas vara 1 mars 2022, eller enligt överenskommelse.

Så här ansöker du

Du ansöker via vårt rekryteringssystem (klicka på Ansök på den här sidan).

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina forskningsintressen, och varför du söker den utlysta anställningen. Brevet ska också innehålla din kontaktinformation
  • Curriculum Vitae (CV)
  • Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande och dokumentation av godkända kurser inklusive betyg
  • Kopior av kandidat- och/eller masteruppsats, samt andra relevanta publikationer om sådana finns
  • Kontaktinformation till tre referenspersoner

Dokumentation och beskrivning av andra relevanta erfarenheter och kompetenser
Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Om bifogade dokument har annat originalspråk än dessa två ska en översättning inkluderas. Bifogade dokument ska vara i pdf-format. Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 23 januari 2022.

Institutionen för datavetenskap värdesätter diversitet. Vi välkomnar därför i synnerhet kvinnor och personer utanför det binära genussystemet som sökande.

För att ansöka, logga in i systemet och ansök via knappen längst ner på webbsidan.

Vid frågor eller ytterligare information, kontakta docent Tommy Löfstedt (tommy@cs.umu.se)

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-03-01 eller annars enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1853-21
Kontakt
  • Tommy Löfstedt , tommy@cs.umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-12-14
Sista ansökningsdag 2022-01-23

Tillbaka till lediga jobb