Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Första forskningsingenjör vid Institutionen för medicinsk biovetenskap, patologi

Institutionen för medicinsk biovetenskap söker en förste forskningsingenjör i en forskargrupp som bedriver forskning om sjukdomen amyotrofisk lateral skleros (ALS) med fokus på det sjukdomsassocierade proteinet Superoxid dismutas 1 (SOD1). ALS-forskargruppen består f n av ett 20-tal personer. Institutionen tillhör den medicinska fakulteten och bedriver forskning och utbildning.

Anställningen är tillsvidare och avser heltid med tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Fokusområden inom ALS-gruppen är molekylärbiologisk- och genetisk forskning om patogenesen vid ALS. Fokus är på proteinet SOD1s roll, hur SOD1 veckar och bildar aggregat och spridningen av aggregaten i nervsystemet vid neurodegenerativa sjukdomar. Forskning utförs på blodprov, ryggmärgsvätska, cell linjer och obduktionsvävnad från patienter och möss.

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta tillsammans med postdoktorer, doktorander, forskningsingenjörer samt andra som redan finns i gruppen. Projektets tyngdpunkt ligger på arbete med molekylärbiologiska, morfologiska och biokemiska tekniker. Stereotaktisk injektion av proteinaggregat i möss är en del av dina arbetsuppgifter samt analys med hjälp av mikroskopi, inkluderande konfokalmikroskopi av humanvävnad och vävnad från transgena möss. Du kommer även att utföra fryssnittning och snittning av paraffininbäddat material samt Western blot och dot-blot analyser. Vidare kommer du att arbeta med dissektion av försöksdjur, rtPCR och proteinrening.

Kompetenskrav
För behörighet krävs doktorsexamen i medicinsk vetenskap med inriktning mot patologi, neurologi eller motsvarande. Dokumenterad god erfarenhet av arbete med stereotaktisk injektion i CNS på möss är ett absolut krav. Erfarenhet av molekylärbiologisk forskning om neurodegenerativa sjukdomar är meriterande.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Den sökande bör ha förmåga att arbeta självständigt i laboratoriet, att samverka med andra på ett positivt sätt samt ha god organisationsförmåga. Dessutom bör den sökande ha erfarenhet av att sammanställa resultat till vetenskapliga publikationer. God erfarenhet av bildbehandling, Excel och Graph Pad Prism är meriterande. Den sökande bör också ha mycket goda kunskaper i tal och skrift på engelska. Vidare kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, flexibilitet, driv och självständighet.

Ansökningsförfarande
Till en fullständig ansökan ska följande handlingar bifogas:

  • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan (max 2 sidor).
  • Ett CV/meritförteckning inkluderande datum för doktorsexamen, titel på avhandlingen och aktuell publikationslista.
  • Kopior av betyg, examensbevis samt eventuella övriga meriter som sökanden vill åberopa.
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Upplysningar
Närmare upplysningar lämnas av professor Thomas Brännström, tel. 090 – 785 15 23, epost thomas.brannstrom@umu.se.

Ansökan skall göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 2021-10-18.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1334-21
Kontakt
  • Thomas Brännström, professor, 090-785 15 23
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-09-23
Sista ansökningsdag 2021-10-18

Tillbaka till lediga jobb