Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för odontologi består av ca 60 medarbetare och vi bedriver undervisning på tandläkarprogrammet, tandhygienistprogrammet och tandteknikerprogrammet samt odontologisk forskning. Vi söker nu en Biomedicinsk analytiker/laboratorieassistent till en av våra forskningsgrupper som arbetar med kroniska sjukdomar som karies och tandlossning men även med allergi och infektioner i vidare bemärkelse. Anställningen är på heltid under ett år.

Projektbeskrivning
Vår forskning är tvärvetenskaplig och translationell vilket betyder att vi samverkar med andra forskningsgrupper och blandar basvetenskaplig och klinisk forskning för att förbättra tand- och sjukvård.

  • I en födelsekohort av mamma-pappa-barn studerar vi hur karies, allergi och neurofysiologisk utveckling programmeras och predikteras av omgivningsfaktorer och associerade epigenetiska förändringar.
  • I ett prospektivt kliniskt material av svenska tonåringar kartlägger vi med human och mikrobiell genetisk teknik den traditionella livsstilstypen (karies 1), immunbristtypen (karies 2) och den bakteriellt betingade (karies 3) typen av karies.
  • I en klinisk multicenterstudie kartlägger vi utvärderar och testar vi hur våra identifierade genetiska markörer bäst kan användas i tandvården för att identifiera friska respektive sjuka patienter och skräddarsybehandling till dessa.

Arbetsuppgifter
I de huvudsakliga arbetsuppgifterna ingår:

  • att delta vid insamlingen av patientprover på kliniker på olika orter i Sverige, inklusive förberedelser av insamlingsmaterial som packning, inköp, transport.
  • att vidare hantera insamlade data och prover vad gäller infrysning, Excel filer, dokumentation, mm.
  • att isolera humant DNA från inkomna prover för planerade GWAS, EWAS och andra analyser.
  • att genotypa inkomna DNA-prover med TaqMan-analys.
  • att hantera och förbereda dna-prover för analys på externa life science plattformar för t ex arrays, sekvensering, mm. 

På sikt kan arbete med motsvarande analyser av mikrobiellt dna bli aktuellt, liksom experimentellt laboratoriearbete med bakterier och virus.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har en utbildning som biomedicinsk analytiker. Arbetet kräver vidare:

  • Tidigare erfarenhet av insamling av kliniska patientdata och prover i klinisk miljö och associerade moment.
  • Tidigare erfarenhet av dna-isolering, provhantering samt dna-analyser i form av nano-drop, TaqMan.
  • Intresse och möjligheter att resa till de kliniker över Sverige som deltar i vår olika studier.
  • Noggrannhet, god organisationsförmåga och förmåga till datasammanställning
  • Att du kan uttrycka dig väl i tal såväl som skrift på svenska och engelska

I denna anställning krävs god samarbetsförmåga, inlärningsförmåga och flexibilitet då vi har ett nära samarbete med många forskargrupper, därför kommer stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Villkor
Anställningen är på heltid, tidsbegränsad till 12 månader med start enligt överenskommelse. Resor inom landet förekommer inom anställningen.

Ansökan
 Fullständig ansökan innehåller:
• CV
• Personligt brev

Din ansökan ska vara inkommen i Umeå universitets e-rekryteringssystem senast 30 september 2021.

För mer information om anställningen är du välkommen att kontakta Professor Nicklas Strömberg nicklas.stromberg@umu.se 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1278-21
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-09-10
Sista ansökningsdag 2021-09-30

Tillbaka till lediga jobb