Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Projektbeskrivning 

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är ett internationellt erkänt centrum inom området växtgrundforskning. UPSCs forskning på modellorganismen Arabidopsis thaliana och träd såsom gran och asp innebär små- och storskaliga sekvenseringsprojekt. UPSC har en bioinformatikplattform som är specialiserad i dataanalysen av dessa sekvenseringsprojekt. Att arbeta vid Bioinformatikplattformen innehåller att vara involverad i att processa och analysera sekvenseringsdata genom att använda våra befintliga analyspipelines och utveckla nya pipelinar.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna omfattar (i) analys av High Throughput Sequencing (i huvudsak RNA-seq) data - det vill säga användning av vår pipeline för dataförbehandling, kvalitetskontroll, resultatframställning och presentation. I vissa fall blir du mer delaktig i vissa forskningsprojekt, till exempel genom att vid analysen samarbeta med forskare med mindre bioinformatikkompetens; (ii) att hjälpa biologer med att till exempel söka sekvenshomologer, utföra fylogenetiska analyser osv; (iii) att hålla dig uppdaterad med de senaste teknikerna inom programvaror och verktyg; (iv) samt att utveckla pipelines för analys av NGS data, liknande vår RNA-Seq pipeline, t.ex. för ChIP-Seq, sRNA-Seq, ncRNA-Seq eller metagenomik.

Kvalifikationer

Vi söker dig som har doktorsexamen inom beräkningsbiologi, bioinformatik eller motsvarande. Goda kunskaper inom Unix/Linux och minst ett programmeringsspråk såsom Python, R, C eller C++ är nödvändigt. God samarbetsförmåga samt mycket god kunskap i muntlig och skriftlig engelska krävs. Du har god förmåga att självständigt organisera och rapportera arbetet.

Det är meriterande med erfarenhet av NGS teknik, särskilt RNA-Seq och ChIP-Seq, samt kunskap av small och lncRNA biology och statistik.

Villkor

Anställningen avser halvtid (50 %) och är tidsbegränsad till och med 30 juni 2022. Tillträde 19 oktober 2021 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan skall innehålla (1) ett personligt brev (2) CV med full publikationslista och kopior på relevanta examen (3).

Sista ansökningsdag är 2021-09-24. Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Ansök via knappen längst ner på sidan.

Kontakt

Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta Stefan Jansson: stefan.jansson@umu.se eller telefonnummer 090-786 53 54.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 19 oktober 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1226-21
Kontakt
  • Stefan Jansson, 090-786 53 54
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-09-03
Sista ansökningsdag 2021-09-24

Tillbaka till lediga jobb