Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Barandun-laboratoriet (www.barandunlab.org) söker en postdoktoral forskare med bakgrund inom Mycobacteria-biologi, RNA / proteinbiokemi och strukturbiologi (kryo-EM eller röntgenkristallografi). Anställningen är placerad vid Institutionen för molekylärbiologi och avser heltid i två år med start september 2021 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 5 Augusti 2021.

Vi är en ung och dynamisk forskargrupp vid Umeå universitet som använder cryo-EM för att studera hur intracellulära patogener infekterar, utnyttjar och manipulerar deras värdceller. Vår forskargrupp är ansluten till The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab), som ligger vid Institutionen för molekylärbiologi. MIMS är den svenska noden i det nordiska EMBL-partnerskapet för molekylär medicin. Vårt laboratorium har utmärkt tillgång till Umeå kärnanläggning för elektronmikroskopi vid Umeå universitet, som är värd för en av de två noder i den nationella kryo-EM-anläggningen på SciLifeLab. Vårt arbete finansieras genom ett forskningsråd och ett ERC-startbidrag.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Projektet kommer att involvera karakterisering av översättningsapparaten från Mycobacteria med hjälp av in vivo-analyser, RNA-proteinbiokemi och kryo-elektronmikroskopi. Målet är att identifiera och studera ribosomassocierade faktorer på ett opartiskt sätt, tillhandahålla strukturell information och avslöja unika artsspecifika mekanismer som senare kan fungera som nya mål för antibiotika.

Kvalifikationer

Kandidaten ska ha en doktorsexamen inom biokemi, biofysik, mikrobiologi eller liknande. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt sin examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter vilket måste anges i ansökan. Praktisk expertis inom molekylärbiologi, biokemi och mikrobiologi i allmänhet och helst inom mykobakteriell biologi krävs. Den idealiska kandidaten har en bakgrund i Mycobacteria-odling (t.ex. storskalig odling av M. smegmatis eller liknande organismer för proteinöveruttryck) och genomteknik (har med framgång använt moderna tekniker för genommanipulation för att få knockouts eller knock-ins). Dessutom krävs erfarenhet av bakterieuttryck och rening av rekombinanta proteiner (helst i M. smegmatis) och RNA / proteinbiokemi. En bakgrund inom strukturbiologi behövs (dvs företrädesvis kryo-EM eller alternativt röntgenkristallografi). Utmärkta kommunikationsförmåga i talad och skriftlig engelska och en hög nivå av interpersonella färdigheter krävs, och förmågan att arbeta som en del av ett team såväl som självständigt förväntas.

Övriga önskvärda kvalifikationer

För det annonserade projektet kommer kunskap om kryo-elektronmikroskopipreparering, datainsamling och bearbetning att vara en betydande fördel.

Ansökan

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem senast 5 Augusti 2021. Din ansökan måste innehålla följande dokument, skrivna på engelska:

  • Ett CV med information om utbildning, en lista över tidigare och nuvarande anställningar och en lista över publikationer
  • Ett personligt brev som beskriver din erfarenhet, matchar de kvalifikationer som krävs, forskningsintressen och motivation för att ansöka om tjänsten
  • En kopia av doktorsexamen certifikat
  • Kontaktuppgifter för två till tre referenser

Ladda inte upp din avhandling, manuskript eller andra icke-begärda dokument.

Vi välkomnar din ansökan!

 

För mer information om anställningen, kontakta jonas.barandun@umu.se

För mer information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår hemsida www.umu.se/molbiol.www.umu.se/molbiol

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde September 2021 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-811-21
Kontakt
  • Jonas Barandun, jonas.barandun@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-05-17
Sista ansökningsdag 2021-08-05

Tillbaka till lediga jobb