Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi söker efter en förste forskningsingenjör som ska utföra dataanalys och skriva en rapport om geomorfologisk och hydraulisk monitorering av före- och efter- restaurering av vattendrag i norra Sverige. Anställningen är på heltid och är begränsad till 4,5 månader. Anställningen startar i augusti eller september 2021, enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är den 27 maj,2021.

Beskrivning
Du kommer att analyzera morfologisk och hydraulisk data av åtta vattendragssträckor som undersöktes i fält ett år före, ett år efter och tre år efter restaurering. Detta projekt är en del av ett större EU LIFE projekt (ReBorn) som Länsstyrelsen Västerbotten driver där de har restaurerat 10-tals mils av tidigare timmeflottade vattendrag. Datan inkluderar detaljerade mått på morfologin och död vet samt detaljerad flödeshastighetdata. Forskningsingenjören kommer att räkna på och analysera skillnader i geomorfologisk och hydraulisk komplexitet mellan sträckorna för att avgöra vilka faktorer (t.ex. högakustlinjen) som påverkar vattendragets förmåga att justera sig efter restaurering. Du kommer också att ansvara för att skriva en rapport tillsammans med handledaren med resultaten från analyserna.

Kvalifikationer
Vi söker en kandidat som har doktorsexamen i fluvial morfologi, geovetenskap, naturgeografi eller motsvarande. Du ska kunna leda dataanalyserna och ha bra kvantitativa förmågor och en god kunskap av de nödvändiga kalkylerna och statistiska metoderna. Vi ser också att du kan arbeta väl med andra liksom självständigt. Du behöver ha mycket goda skriftliga och muntliga kunskaper i engelska. Det är meriterande om du har dokumenterad kunskap om vattendragsmorfologi och kunskap om vattendragsrestaurering.

Ansökan
Ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska vara oss tillhanda genom vårt rekryteringssystem senast den 27 maj 2021.

Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev – inkl. sammanfattning (en sida) av tidigare forskning och nuvarande och framtida forskningsintressen.
  • CV med akademiska kvalifikationer och beskrivning av forskningsområden.
  • Elektronisk kopia av doktorexamensbevis (eller intyg om genomförda doktorandstudier)
  • Publikationslista

Kontakt
Vid frågor om anställningen, vänligen kontakta: Dr. Lina Polvi Sjöberg (lina.polvi@umu.se).

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 140 anställda.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2022-01-15
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-731-21
Kontakt
  • Lina Polvi Sjöberg, 090-786 61 90
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-05-05
Sista ansökningsdag 2021-05-27

Tillbaka till lediga jobb