Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör inom ett projekt som handlar om organiska föroreningar i skoglig och akvatisk biomassa. Välkommen med din ansökan senast 30/3 2021.

Arbetsuppgifter
Arbetet innebär att planera och utföra experiment med hydrotermisk behandling av biomassa kontaminerad med organiska föroreningar, exempelvis algbiomassa, vedbiomassa och skogliga restprodukter. Arbetet består även i att upparbeta prover samt att analysera de ingående organiska föroreningarna och eventuella nedbrytnings-/omvandlingsprodukter i både fast produkt (så kallad hydrochar), i vattenfasen och i gasfas. Arbetsuppgifterna innebär också att kvantifiera och utvärdera data samt sammanställa data till publikationer och avrapporteringar.

Kvalifikationer
Du har doktorsexamen i kemi, kemiteknik eller motsvarande samt goda kunskaper inom ämnesområdet miljökemi med särskilt fokus på hydrotermisk behandling (HTC) samt analys av organiska miljöföroreningar i vatten och fasta material med GC- och LC-baserad instrumentering. Dokumenterad erfarenhet av forskning kopplad till HTC är ett krav. Goda kunskaper inom termisk behandling av biomassa och/eller avfallsmaterial utöver HTC (exv. förbränning, pyrolys, eller torrefiering) är meriterande. Även erfarenhet av materialkarakterisering (ytfunktionalitet och bulksammansättning) är meriterande.

Goda kunskaper i engelska, i både tal och skrift, är ett krav, liksom dokumenterad erfarenhet av att författa vetenskapliga publikationer. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper, såsom god förmåga att samarbeta i interdisciplinära och internationella team, arbeta självständigt, lösa problem, kommunicera och dokumentera sitt arbete.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV, doktorsexamensbevis, andra relevanta intyg och betyg, två peer review-granskade vetenskapliga artiklar som sökande medförfattat, samt namn och kontaktinformation till två referenspersoner. Ansökan kan skrivas på svenska eller engelska.

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 30 mars, 2021.

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 8 månader. Tillträde 3 maj eller enligt överenskommelse.

Närmare upplysningar lämnas av universitetslektor Stina Jansson, tfn: 090-7867622 eller e-post: stina.jansson@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-05-03 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-348-21
Publicerat 2021-03-08
Sista ansökningsdag 2021-03-30

Tillbaka till lediga jobb