Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.


Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

I vårt forskningsprojekt studerar vi hur man på ett biologiskt hållbart sätt kan påverka inbindning och tillväxt av bakterier på ytor. Vi avser att med hjälp av komponenter probiotiska bakterier som får växa i restprodukter från livsmedelsindustrin kan förhindra tillväxt av icke önskvärda bakterier. Dessa icke önskvärda bakterier kan genom att utsöndra toxiska och korroderande metaboliter kan inducera frätskador, dålig lukt eller ohälsa. Vi söker nu en första forskningsingenjör på 80 % under ca sex månader.

Arbetsuppgifter
Arbetet är brett och inkluderar analyser och karakterisering av biofilmer från olika ytor, från i första hand våta delar av industriella system, men i viss mån även bakterier som påträffas i munhåla och mag-tarm kanalen. Du kommer att arbeta med odling och karakterisering av en mängd olika bakteriearter. Fokus i studierna är att driva är laktobacill-fermentering av rågkli i avsikt att frisätta antimikrobiella substanser som kan fungera probiotiskt i en mängd olika biologiska system (både humant och även i industriella processer och avloppssystem). Studierna involverar även tester av fermentationsprodukter i experimentella system med avsikt att kunna styra den mikrobiella tillväxten.

Kompetenskrav
Vi söker dig med doktorsexamen i mikrobiologi eller närliggande kunskapsområde. Stor erfarenhet av bakterieodling, inklusive under anaeroba förhållande, är ett krav. Ett krav för anställningen är också att sökande har stor kunskap och erfarenhet av probiotiska laktobaciller, samt de experimentella system där bakteriernas effekter kan studeras. Dessutom krävs gedigna kunskaper i genotypning och sekvensering av för att kunna bestämma bakteriearterna på speciesnivå, samt kartlägga spridningsmönster. Sökande ska kunna uttrycka sig väl i tal och skrift i engelska och svenska samt kunna handleda såväl examensarbetare som forskarstuderande både teoretiskt och praktiskt.

Arbetet är externt finansierat och kräver därför tidigare erfarenhet av att skriva forskningsanslagsansökningar och vetenskapliga artiklar, samt erfarenhet av databehandling och sammanställning av erhållna resultat. Den sökande ska specifikt ha erfarenhet av följande:

 • Mikrobiell detektion med olika odlingstekniker, inklusive anaeroba
 • Artbestämningar och genotypningar genom odling och sekvensering
 • Uppbyggandet av experimentella system för mätning och kontroll av antimikrobiella effekter
 • Fördjupade kunskaper om laktobaciller och dess probiotiska effekter
 • Mikrobiella fermenteringsprocesser
 • Goda kunskaper i att sammanställa och presentera forskningsdata
 • Erfarenhet av att delta i större forskningsansökningar som utgår från flera parter

Övriga önskvärda kvalifikationer
God samarbetsförmåga och flexibilitet, eftersom forskargruppen är av tvärvetenskaplig med deltagare från såväl Umeå universitet, SLU och närliggande industrier. Vi sätter även stort värde på förmågan att arbeta självständigt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Villkor
Anställningen är en visstidsanställning på ca 6 månader, på heltid.

Ansökan
Fullständig ansökan ska innehålla:

 • CV
 • Personligt brev

Ansökan ska vara inkommen i Umeå universitets e-rekryteringssystem senast 3 februari 2021.

Vid frågor om anställningen är du välkommen att kontakta forskningsledare Anders Johansson anders.p.johansson@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas 2021-08-31
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 80 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-58-21
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-01-15
Sista ansökningsdag 2021-02-03

Tillbaka till lediga jobb