Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Beskrivning
Humlab är en arbetsenhet och en forskningsinfrastruktur vid Humanistisk fakultet på Umeå universitet. Vårt uppdrag är att initiera, inspirera och utveckla samspelet mellan humaniora, kultur och informationsteknik inom forskning, forskarutbildning och undervisning. Läs mer om Humlab på vår hemsida: https://www.umu.se/humlab/.

Nu söker vi en första forskningsassistent för arbete med forskning inom ramen för projektet ”iAccept: Soft surveillance – between acceptance and resistance” (ett forskningsprojekt som utifrån ett humanistiskt perspektiv rör användning och attityder till data och dess användning). För mer information om projektet, se: https://www.umu.se/forskning/projekt/iaccept-soft-surveillance--between-acceptance-and-resistance/.

Arbetsuppgifter
Arbetet innebär att komplettera och relatera till forskning som redan pågår inom projektet, framförallt genom att anlägga ett historiskt perspektiv på frågor relaterade till övervakning. Arbetsuppgifterna är att självständigt bedriva forskning som skall behandla hur övervakningsfrågan speglats och diskuterats i både i offentlig debatt i massmedia och i riksdagen. Forskningsuppgiften rör hur tekniska landvinningar, förväntade förhoppningar och farhågor, legitimerats och diskuterats av exempelvis riksdagens parter, remissinstanser, militären, vetenskapssamhället och allmänheten.

Kvalifikationer
Du har filosofie doktorsexamen inom historisk disciplin, företrädesvis en humanistisk (till exempel historia eller idéhistoria) samt kompetens inom områden som rör svensk säkerhets- och/eller forskningspolitik. Erfarenhet av att arbeta med material såsom riksdagstryck och/eller tidningar & tidskrifter är också ett krav. Du är självständig, resultatinriktad samt har en god samarbetsförmåga, gärna påvisad genom samförfattarskap. En mycket god förmåga att uttrycka sig på såväl svenska som engelska i både tal och skrift krävs också.

Övrigt
Anställningen är på deltid, 50 % och tidsbegränsad i 8 månader med start så snart som möjligt eller enligt överenskommelse. Tjänstgöringsorten är Umeå med förväntning att den anställde skall kunna delta i möten och diskussioner på plats.

Ansökan
Ansökan ska innehålla en kortfattad redogörelse (2-3 sidor) av forskningserfarenhet och intressen i relation till iAccept-projektet, CV, personligt brev, doktorsexamensbevis samt eventuella övriga intyg och/eller betyg.

Ansökan görs via vårt e-rekryteringssystem och ska vara inkommen senast 9 februari 2021.

Vid frågor om projektet och arbetsuppgifterna är du välkommen att kontakta projektledare Stefan Gelfgren, tfn: 090-7865087 eller e-post: stefan.gelfgren@umu.se. Vid övriga frågor är du välkommen att kontakta föreståndare vid Humlab Ulf Sandqvist, tfn: 090-7865366 eller e-post: ulf.sandqvist@umu.se.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Så snart som möjligt eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-73-21
Kontakt
  • Stefan Gelfgren, 090-7865087, stefan.gelfgren@umu.se
  • Ulf Sandqvist, 090-7866061, ulf.sandqvist@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-01-19
Sista ansökningsdag 2021-02-09

Tillbaka till lediga jobb