Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning
Umeå center för molekylär medicin (UCMM) (www.ucmm.umu.se), är en interaktiv och tvärvetenskaplig forskningsmiljö där ett flertal forskargrupper studerar områden med biologisk och medicinsk relevans. Lokaliserad i en miljö av olika biomedicinska laboratorier bildar UCMM en kreativ och interaktiv enhet för spjutspets biomedicinsk forskning.

En anställning som Första Forskningsingenjör utlyses i professor Lena Gunhagas forskargrupp vid Umeå universitet. Forskargruppen har erfarenhet av att dissekera molekylära mekanismer som reglerar olika neurobiologiska processer.

Kort projektbeskrivning: De flesta vävnader i ryggradsdjur synkroniserar sina ’interna klockor’ till cykler av ljus och mörker. Hur ljusresponsvägar eventuellt påverkar embryonal utveckling är idag relativt okänt. Du kommer i detta projekt att undersöka hur icke-visuell opsin-signalering påverkar embryonal utveckling av nervsystemet. Vi söker nu motiverade kandidater till denna anställning inom ämnesfält som rör molekylär medicin, ljusreceptorer, cirkadisk biologi och utveckling av nervsystemet. Du förväntas agera både självständigt och som en del av ett interaktivt team.

Anställningen är tidsbegränsad till 8 månader.

Arbetsuppgifter
Dina arbetsuppgifter kommer att bestå av funktionella experiment i kyckling och mus inklusive vävnadsodling och elektroporering av intakta embryon. Även funktionella försök vad gäller icke-visuell ljusreception i nervsystemet med fokus på hjärnan och sensoriska system, inklusive ögon-vävnadsodling ingår i arbetsuppgifterna såsom genotypning, spektrofotometerstudier kopplat till ljusreceptorer, kloning av elektroporeringskonstruktioner. Du kommer även att arbeta med immunohistokemiska och in situ hybridiseringsanalyser av vävnad och embryon samt statistik, bildhantering och författande av manuskript. Eventuellt kan vissa funktionella och molekylära analyser av zebrafisk komma att ingå i dina arbetsuppgifter. Den ideala kandidaten förväntas agera både självständigt och som en del av ett interaktivt team.

Kvalifikationer
Du ska inneha en Fil. Dr. examen i Molekylärbiologi, Utvecklingsbiologi alt. Neurovetenskap. Tidigare post-doc erfarenhet är ett krav såsom teoretisk och praktisk kännedom rörande ljusreceptorers uppbyggnad och funktion, samt nervsystemet med fokus på sensoriska system. Vidare krävs dokumenterad erfarenhet av forskning kring icke-visuella ljusreceptorer i biologiska system, funktionella försök i kyckling och mus inklusive vävnadsstudier. Du ska ha erfarenhet av att skriva vetenskapliga manuskript och/eller forskningsansökningar. Du ska kunna kommunicera, skriva och läsa på engelska.
God datorvana; Photoshop eller liknande, Excel, Word, statistik-program krävs.

Kännedom om utvecklingsbiologi är önskvärt. Vidare är din förmåga att driva projekt självständigt, samt att samarbeta inom projekt en önskvärd kvalifikation.

Erfarenhet av ytterligare molekylära/biokemiska metoder än ovan nämnda är en merit.

Villkor
Ansökan skall innefatta

1) Sökandes forskningsintresse, erfarenhet och lämplighet för denna anställning.
2) CV inkluderande tidigare forskningserfarenhet, de metoder som sökande behärskar och publikationer.
3) Namn och kontaktuppgifter på två referenspersoner där den yrkesmässiga relationen till sökande är angivet.

De sammanslagna delarna får inte överskrida 6 sidor och skall skickas in som ett PDF-dokument.

Vid frågor, vänligen kontakta: Prof. Lena Gunhaga, UCMM, lena.gunhaga@umu.se, +46- (0) 70-262 1879,

Vi ser fram emot din ansökan!



Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1629-20
Kontakt
  • Lena Gunhaga, 090-786 6817
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-11-27
Sista ansökningsdag 2020-12-18

Tillbaka till lediga jobb