Umeå universitet, Statsvetenskap

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Statsvetenskapliga institutionen utlyser en anställning som postdoktor i statsvetenskap. Anställningen avser heltid under två år med placering vid Umeå universitet.

I anställningen som postdoktor ingår egen forskning motsvarande minst 80 % av heltid och undervisning kan uppgå till max 20 % av heltid. Tillträde den 1 januari 2021 eller enligt överenskommelse.

Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet har drygt 70 anställda och svarar för forskning och utbildning inom ämnena statsvetenskap, freds- och konfliktstudier samt utbildningsledarskap. Förutom studier på samtliga nivåer inom dessa ämnen finns vid institutionen en omfattande forskningsverksamhet, bl a. inom områdena freds- och konfliktstudier, lokal och regional politik och förvaltning samt politik för miljö, klimat och hållbar utveckling För mer information, se /https://www.umu.se/statsvetenskapliga-institutionen/

Den som anställs kommer att arbeta i Future Forests, en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning i samverkan mellan Umeå universitet, SLU och Skogforsk. För en detaljerad beskrivning av forskningsplattformen, se här: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/future-forests/

Kompetenskrav

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen i statsvetenskap, relaterade ämnen, eller annat för forskningsprojektet relevant ämne. I första hand bör den komma i fråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter.

Ett krav är att sökanden kan uttrycka sig väl i svenska och engelska, i både tal och skrift.

Bedömningsgrunder

Vi ser gärna sökande som bedriver forskning om skogspolitik, särskilt förutsättningar att uppnå politikens olika mål, har god kunskap om olika metoder för att studera skogspolitiken samt erfarenhet av att arbeta tvärvetenskapligt. Den viktigaste bedömningsgrunden är bidraget till forskningsprogrammets mål så som detta beskrivs i den sökandes forskningsplan (se nedan). Förmåga att bedriva självständig forskning samt förmåga att delta i nationella och/eller internationella forskningssamarbeten är viktiga meriter.

Ansökan skall innehålla

  • Personligt brev
  • CV/meritförteckning
  • En kritisk reflektion kring egen genomförd forskning (max 1000 ord)
  • Max 3 vetenskapliga publikationer
  • Vidimerade kopior av betyg och examensbevis
  • Kontaktuppgifter till 3 referenspersoner från vilka rekommendationsbrev kan begäras
  • Eventuella övriga meriter som du vill åberopa
  • Forskningsplan (max 2500 ord) som visar hur den sökandes projekt är kopplat till den övergripande tematiken i forskningsplattformen Future Forests och hur projektet kommer att bidra till att besvara forskningsfrågorna: Vad kännetecknar skyddet av skog i Sverige och Europa, hur och varför varierar skyddet? Leder allt mer omfattande internationella och europeiska normer och standarder till likriktning eller mångfald i skogen?

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi. Ansökan ska vara inkommen senast 20/11 2020. Dokument som åberopas och inte kan bifogas Varbi kan skickas till Camilla Sandström, Umeå universitet, Statsvetenskapliga institutionen, 901 97 Umeå, Sweden. Märk sändningen med diarienummer AN 2.2.1-1400-20.

Närmare upplysningar lämnas av professor Camilla Sandström, camilla.sandstrom@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-01-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1400-20
Kontakt
  • Camilla Sandström, professor, camilla.sandstrom@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • ST, 090-786 54 31
  • SEKO, 090-786 52 96
Publicerat 2020-10-30
Sista ansökningsdag 2020-11-20

Tillbaka till lediga jobb