Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Umeå Plant Science Center (UPSC) är en av Europas starkaste forskningsmiljöer för växtgrundforskning inbegripande forskning om växternas ekologi, genetik, cellbiologi, molekylärbiologi och fysiologi (se www.upsc.se).Vi söker en första forskningsingenjör till Institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av Umeå Plant Science Centre. Anställningen är på heltid under 5 månader. Start 2 augusti 2020 eller enligt överenskommelse. Ansök senast 2020-07-22.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Vi har tydliga indikationer från preliminära analyser av cdkE-mutanten att stomatafunktionen är påverkad. Våra preliminära resultat tyder därmed på att CDKE och kinasmodulen av Mediator är viktig för korrekt bladutveckling samt anläggning av stomataceller. Du kommer att undersöka förmågan hos cdkE-mutanten att hantera torka på cell- och molekylärnivå. Vår förhoppning är att identifiera kritiska komponenter som utgör en begränsning för växters CO2 upptag och vattenbalans. 

För att undersöka om det finns skillnader mellan cdkE mutanten och vildtyp då det gäller fotosyntesens känslighet för torka kommer vi att bestämma fotosyntesaktiviteten genom att mäta elektrontransport och CO2-upptag med hjälp av utrustning för klorofyllfluorescens (PAM) och infraröd gasanalys (IRGA). Utvecklingen av bladets stomataceller hos cdkE mutanten skall bestämmas med hjälp av konfokalmikroskopi av transgenalinjer där stomatacellerna har visualiserats.

Kvalifikationer

Du har doktorsexamen inom växtmolekylärbiologi eller motsvarande. Du ska ha arbetat med utrustning för klorofyllfluorescens och infraröd gasanalys. Vidare ska du vara bekant med metoder för mikroskopi samt analys av RNAseq-data. Eftersom engelska är de språk som används i arbetet så behöver du ha förmåga att kommunicera protokoll och vetenskaplig metodinformation på engelska. Det förutsätts att du har förmåga att arbeta väl i grupp.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev där du beskriver dig själv och dina forskningsintressen samt en motivering till varför du är intresserad av och lämpad för anställningen
  • Curriculum vitae (CV). Lista över publicerade vetenskapliga artiklar
  • Verifierade kopior av betyg och examensbevis
  • Kopior på relevanta arbeten som avhandlingar eller publikationer
  • Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på webbsidan. Välkommen med din ansökan senast 2020-07-22. Alla bifogade dokument ska vara i MS Word eller PDF format.

Tillträde 2 augusti 2020 eller enligt överenskommelse.

För mer information, vänligen kontakta Professor Åsa Strand, +46-(0)90-786 9314, asa.strand@umu.se.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2020-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2 augusti, 2020 eller enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-982-20
Kontakt
  • Åsa Strand, 090-7869314
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-06-18
Sista ansökningsdag 2020-07-22

Tillbaka till lediga jobb