Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Beskrivning

De utlysta anställningarna på institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik (NMD) är till och med 2022 knutna till två samverkande forskningsprojekt som studerar lärares stöd till elevers matematiska problemlösning. De två projekten som sker i samverkan med skolor och lärare är ”Undervisning som stödjer elevers kreativa problemlösning i matematik” respektive ”Metoder och arbetssätt i undervisningen som kan främja elevernas matematiklärande”. Efter 2022 avses anställningarna fokusera forskning med mer eller mindre nära anknytning till projektens nuvarande innehåll. 

Arbetsuppgifter

Huvudsakliga arbetsuppgifter i bägge projekten är att tillsammans med forskargruppen som bedriver de två projekten:
- Samverka med lärare för att utveckla mål och medel för innovativa klassrumsförsök.
- Utveckla metoder för att samla in och analysera kvantitativa och kvalitativa data, samt att genomföra insamling och analys.
- Författa vetenskapliga artiklar och även på annat sätt kommunicera resultat, t ex i populärvetenskapligt format eller i möten med skollärare.
Den övergripande metodologiska ansatsen är designforskning, vilken har som mål att utveckla både teoretiska preskriptiva resultat och konkret vägledning för design av undervisning.

Kvalifikationer

De sökande ska ha:
• Doktorsexamen i matematikdidaktik eller motsvarande.
• Goda språkkunskaper i svenska i tal och skrift, eftersom forskningsprojektet innebär samverkan med lärare och elever i svenska skolor samt analys av ett svenskspråkigt empiriskt material.
• Goda språkkunskaper i engelska i tal och skrift, eftersom forskningen ska kommuniceras internationellt.
• Allmän vetenskaplig skicklighet, där den primära bedömningsgrunden är kvalitet och omfattning av vetenskaplig produktion.
• Specifik matematikdidaktisk vetenskaplig skicklighet inom området matematisk problemlösning, både med avseende på elevers problemlösning och lärares undervisning i och genom problemlösning.
• Goda kunskaper om och erfarenhet av kvalitativa forskningsmetoder samt åtminstone grundläggande kunskaper om kvantitativa forskningsmetoder.
• God samarbetsförmåga och kommunikationsförmåga. Detta gäller såväl inom akademin som med det omgivande samhället, beträffande det senare i första hand med elever, lärare och skolledare eftersom projektet innefattar omfattande samverkan med dessa grupper.
• I övrigt den kompetens och lämplighet som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 31 oktober 2020 eller enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-826-20
Kontakt
  • Helena Näs, 090-786 95 58
  • Johan Lithner, 0705873134
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-06-04
Sista ansökningsdag 2020-06-15

Tillbaka till lediga jobb