Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för klinisk mikrobiologi (avdelningen för virologi) söker en

Förste forskningsingenjör i virologi

Tidsbegränsad anställning upp till två år, 100 % (med möjlighet till förlängning).

Kandidaten kommer att vara aktiv i en dynamisk forskargrupp som undersöker funktionella aspekter av virusinfektioner, och hur viruskomponenter interagerar med värdmolekyler. Ett långsiktigt mål är att identifiera och karaktärisera molekyler och mekanismer som kan exploateras för nya behandlingar.

Forskningsområde

Adenovirus, norovirus, picornavirus och coronavirus orsakar infektioner i ögon, luftvägar och i mage/tarm etc, men virus - ssk adenovirus - kan också modifieras och användas t ex för vaccinering mot andra patogener, och, för behandling av andra sjukdomar såsom cancer. Det är således viktigt att förstå funktionella men även strukturella aspekter av hela viruspartiklar, men också av specifika viruskomponenter och virusinteraktioner med värdmolekyler, eftersom denna kunskap kan användas för att utveckla t ex bindningshämmare som hindrar infektion, eller för att designa mer effektiva virala vektorer.

Målsättningen med detta projekt är att använda proteomik-baserade metoder för att identifiera värdfaktorer som virus använder vid infektion av humana celler. Metoder som kommer att användas är mass-spektrometri och bioinformatik. Vi vill gärna förstå de pathways och nätverk av värdproteiner som virus behöver för produktiv infektion av värdceller. Validering av kandidatproteiner görs med flödescytometri-baserade virus:cell-adhesionsexperiment och fluorescens-mikroskopibaserade infektionsexperiment. I båda dessa fall knockar vi kandidatgener med Crispr:Cas9 och/eller med lentivirus-baserade system. Vi använder även surface plasmon resonance för att undersöka affinitet och kinetik. Vi samarbetar även med andra forskargrupper inom kemiområdet, som utvecklar föreningar med antiviral effekt, vilka vi utvärderar i in vitro-modeller.

Ansvar

  • Självständigt leda och driva forskningsprojekt.
  • Samarbeta med forskare inom och utanför forskargruppen.
  • Delta i och bidra till vetenskapliga gruppmöten som inkluderar gruppmedlemmar och forskare utanför forskagruppen.
  • Skriva anslagsansökningar och manuskript. Undervisa och handleda studenter på grundläggande och avancerad nivå.

Kvalifikationer

Sökande kommer att beaktas som har en PhD i virologi. Uttrycksförmåga på engelska (i tal och skrift) - på hög nivå - är ett krav.

Expertis och dokumenterad erfarenhet inom följande områden är meriterande:

  • Odling/produktion och rening av virus
  • Uttryck och rening av proteiner
  • Preparering av prover för masspektrometri (MS) och bioinformatisk analys av MS-data, ssk byggande av protein-protein nätverk
  • Molekylärbiologiska metoder såsom Crispr:Cas9-editering av mammalieceller, site-directed mutagenesis, qPCR, produktion och användning av lentivirus för transfektion av mammalieceller och screening av host factors

Forskningsmiljö

Anställningen är placerad i en tvärvetenskaplig miljö, med koppling till Umeå Centre for Microbial Research, som nyligen topprankats av Vetenskapsrådet. Anställningen är placerad i Niklas Arnbergs forskargrupp vid Institutionen för Klinisk mikrobiologi, med möjlighet till samarbeten med experter inom bl a virologi, kemi och strukturbiologi. Arnbergs forskargrupp fokuserar på virus-värdinteraktioner på olika nivåer med målsättningen att i) förstå virus tropism; ii) förstå mekanismer som krävs för infektion och patogenes; iii) identifiera molekylära mål för utveckling av antivirala medel; och iv) utveckla virala vektorer for olika applikationer (cancerbehandling och vacciner).

Övrigt

Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En A4 sida som fokuserar på dina specifika kvalifikationer och motivering för varför du söker tjänsten.
  • Attesterad kopia av PhD certifikat 
  • Curriculum Vitae inkluderande alla publikationer
  • Rekommendationsbrev och kontaktpersoner till minst två referenser.

Ansökan görs elektroniskt (via Varbi-systemet).

Sista ansökningsdag: 2020-06-16

Övrig information/frågor

För övrig information och frågor kontakta:

Niklas Arnberg, Institutionen för Klinisk Mikrobiologi, Umeå Universitet

E-mail: niklas.arnberg@umu.se

Välkommen med din ansökan!

 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-802-20
Kontakt
  • Niklas Arnberg, 090-7858440
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-05-27
Sista ansökningsdag 2020-06-16

Tillbaka till lediga jobb