Institutionen för naturvetenskapernas och matematikens didaktik

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Forskning i ingenjörsutbildningsvetenskapen vid Umeå universitet (umu.se) bedrivs inom ramen för Umeå Science Education Research (UmSER). Den nu utlysta anställningen knyts till forskningsprojektet ”Are engineering students prepared to take responsibility for their learning? A discourse analysis of students’ and teachers’ negotiations about self-responsibility in engineering education”, som finansieras av Lärarhögskolan vid Umeå universitet. I anställningen ingår även arbete med att bygga upp forskningsverksamhet som fokuserar på känslors roll i ingenjörsutbildningen.

Huvudsakliga arbetsuppgifter inom ramen för det ovan nämna forskningsprojektet är analys av ett befintligt etnografiskt datamaterial samt kommunikation av resultat från projektet i form av vetenskapliga publikationer och presentationer på internationella konferenser. Huvudsakliga arbetsuppgifter relaterade till att bygga upp forskningsverksamheten kring känslors roll i ingenjörsutbildningen består av internationella samarbeten med forskare och lärare för att utveckla och kommunicera en forskningsagenda för området. 

Inom anställningen ges också möjlighet att under en del av tiden genomföra egna forskningsaktiviteter, till exempel söka forskningsmedel eller färdigställa manuskript. Dessutom kan arbete med pedagogisk utveckling för lärare vid Umeå universitet ingå. 

Kvalifikationer

Vi söker dig med en doktorsexamen i ingenjörsutbildningsvetenskap. Behörig att anställas är den som avlagt doktorsexamen. Eftersom forskningsprojektet innebär analys av ett svenskspråkigt empiriskt material finns ett krav på goda kunskaper i svenska. Forskningsresultaten ska kommuniceras internationellt och det finns därför även ett krav på goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift.

Vetenskaplig skicklighet utgör den primära bedömningsgrunden och bedöms i första hand genom kvalitet och omfattning av vetenskaplig produktion. Allmänna bedömningsgrunder i övrigt är god samarbetsförmåga samt den kompetens och lämplighet utöver detta som behövs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl. 

I forskningsprojektet används diskursanalytiska teorier och metoder för att analysera ett omfattande etnografiskt material som har konstruerats inom ramen för en svensk ingenjörsutbildning. Det är därför meriterande med erfarenhet av svenska ingenjörsutbildningar som en empirisk kontext samt etnografiska och diskursanalytiska teorier och metoder för datakonstruktion och -analys. Vidare är det meriterande om den sökande har ett etablerat internationellt nätverk med forskare som kan tänkas delta i utvecklingen av forskningsagendan för forskning om känslors roll i ingenjörsutbildningen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 maj 2020
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-277-20
Kontakt
  • Helena Näs, 090-786 95 58
  • Christina Ottander, 0907867124
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-02-19
Sista ansökningsdag 2020-03-19

Tillbaka till lediga jobb