Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Umeå universitet söker nu en Förste forskningsingenjör för IT-arkitektur, systemadministration samt bildanalys inom struktur- och cellbiologisk forskning. Anställningen är tillsvidare med start i januari 2020 eller enligt överenskommelse. Anställningen finansieras med medel från SciLifeLab och Wallenberg Centrum för Molekylär Medicin. Sista ansökningsdag är 2019-11-05.

Umeå Core Facility for Electron Microscopy (UCEM; http://www.kbc.umu.se/english/ucem), är en av de fakultetsövergripande forskningsinfrastrukturerna vid Umeå universitet. UCEM är en nod i den nationella kryo-EM etableringen som ingår i SciLifeLabs plattform för Cellular and Molecular Imaging (https://www.scilifelab.se/facilities/cryo-em/). Noden i Umeå finansieras med utrustnings- och driftsanslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, Kempestiftelserna och SciLifeLab.

Arbetsuppgifter
Befattningen innebär att du arbetar med IT-frågor och bildanalys vid UCEM. Du administrerar mjukvaror, användarkonton och hårdvara, stödjer forskare i planeringen och genomförandet av kryo-EM datainsamling och bildanalys. Du arbetar i en interdisciplinär forskarmiljö med avancerade instrument inom teknisk, naturvetenskaplig och medicinsk forskning, med fokus på 3D visualisering av celler, protein- och membrankomplex. Arbetsuppgifterna innefattar installering och uppdatering av IT-system och mjukvara, genomförande av analyser och utvärdering av bilddata. Du kommer att upprätthålla och övervaka den dagliga användningen vid faciliteten och fungera som kontaktperson mellan användare, faciliteten, beräkningskluster och nätverkstekniker. Du kommer att arbeta med den tekniska utvecklingen och vara delaktig i undervisning inom forskarutbildning, användarutbildning och forskningsprojekt.

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen inom systemteknik, bildanalys, strukturbiologi eller motsvarande. Du har också utbildning inom teknik eller naturvetenskap, till exempel civilingenjör i bioteknik eller datavetenskap, eller motsvarande kompetens eller erfarenhet inom området. Arbetsuppgifterna kräver mycket god datorvana, erfarenhet av IT-arkitektur och administration i LINUX-miljö. Du har teoretisk förståelse och starkt intresse att utveckla dina kunskaper inom bildanalys för 3D-elektronmikroskopi (tomografi och single particle-metodik). Du är välorganiserad, har god samarbetsförmåga och uppskattar att arbeta i grupp. Stor vikt läggs på teknisk kompetens och en personlig motivation för att arbeta med forskning. God förmåga att kommunicera på engelska både i tal och i skrift krävs. Vi söker en person som är målmedveten, serviceinriktad och pedagogisk. Du tar egna initiativ och kan självständigt ta ansvar för tekniskt och administrativt arbete. Erfarenhet av mikroskopitekniker, bildanalys samt molekylär- och strukturbiologianalys är extra meriterande.

Villkor
Anställningen är på heltid och tillsvidare med start 1 januari 2020 eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Ansökan
Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem och vara inkommen senast 2019-11-05. Ansökan skall innehålla:

  • Ett personligt brev med en motivering som styrker din lämplighet i förhållande till anställningens kompetenskrav. Beskriv i brevet översiktligt hur du skulle organisera en beräkningsmiljö i Linux med stora datamängder och användare som i många fall snarare har en bakgrund inom biologi än IT/Linux.
  • CV
  • Publikationslista, doktorsexamensbevis och övriga relevanta examensbevis, erhållna betyg, intyg eller handlingar som styrker din lämplighet för befattningen.
  • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner.

Närmare upplysningar lämnas av Dr. Lars-Anders Carlson (lars-anders.carlson@umu.se) eller Dr. Linda Sandblad (linda.sandblad@umu.se, tel 070-932 49 36).

Facklig information lämnas av SACO, tel. 090-786 53 65, SEKO, tel. 090-786 52 96 samt ST, tel. 090-786 54 31.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari 2020 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1516-19
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-10-15
Sista ansökningsdag 2019-11-05

Tillbaka till lediga jobb