Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Institutionen för molekylärbiologi

Institutionen tillhör medicinska och teknisk-naturvetenskapliga fakulteterna och erbjuder en vital forskningsmiljö med en bred uppställning av toppmoderna imaging-, metabolomik-, genomik- och screeningsanläggningar. Du kommer att vara del i en forskningsgrupp som är del av Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), med bra internationella kontakter via ett partnerskap med European Molecular Biology Laboratory (EMBL) inom molekylär medicin.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Vi är ett tvärvetenskapligt team av experimentalister, analytiker och modellerare, som samarbetar nära kring viktiga frågor om utveckling och överföring av malariaparasiter. Vi söker nu en experimentell genetiker för att utveckla storskaliga tillvägagångssätt för att analysera mutanter genom enkelcellstranscriptomik, med hjälp av perturb-seq eller CROPseq-metoder (t. ex.  Reid et al., eLife, 2018). Du kommer att göra en djupgående analys av ett bibliotek av utvecklingsmutanter. Genom att studera unika transkriptionella signaturer kommer du att studera genetiska nätverk och mekanismer för parasitutveckling under överföring som kan vara mål för nya interventionsstrategier.

Projektet är en del av en betydande satsning som finansieras av Europeiska forskningsrådet (ERC) och Knut och Alice Wallenberg stiftelse (KAW) för att systematiskt identifiera genfunktion hos parasiten i överföring av malaria.

Anställningen avser är heltid i två år och är placerad vid Institutionen för molekylärbiologi. Tillträde i November 2019 eller enligt överenskommelse.

Kvalifikationer

Framgångsrika kandidater har en doktorsexamen i experimentell genetik. Du ska ha erfarenhet av flera genetiska och genomiska förhållningssätt och du har tidigare arbetat med genomskaliga dataset från transkriptomiska eller proteomiska experiment. Du kan visa på relevanta forskningsresultat, vilket framgår av första författarskap av publikationer, som presenterar banbrytande nya forskningsresultat eller nya molekylärbiologiska metoder. I första hand bör den komma ifråga som avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan den komma ifråga som avlagt doktorsexamen tidigare.

Mycket goda kunskaper i talad och skriftlig engelska är ett krav. Eftersom projektet kommer att vara av samarbetskaraktär måste kandidaten kunna arbeta produktivt även i en grupp och därmed ha god samarbetsförmåga. Utmärkt kommunikationsförmåga krävs för att effektivt samverka med kollegor och kamrater, inklusive kollegor från närliggande forskningsområden. God initiativförmåga är ett krav.

Kunskap om molekylär parasitologi och gnagarmodeller är meriterande, likaså bevis på produktivt arbete i en tvärvetenskaplig miljö. Medvetenhet om enkelcellsteknik är önskvärt.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen, hur du kan bidra till projektet och i vilken riktning du kan tänka dig att utveckla projektet (inte mer än två A4-sidor).
 • En curriculum vitae med din akademiska utbildning och tidigare anställningar.
 • Din publikationslista.
 • Kopia av doktorsexamenbevis och andra relevanta examensbevis.
 • Kopia av doktorsavhandling.
 • Namn och kontaktinformation med e-postadresser till två eller tre akademiska referenspersoner.
 • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 30 September, 2019.

Välkommen med din ansökan!

Mer om oss

För mer information om Institutionen för molekylärbiologi vänligen besök vår webbsida www.umu.se/molbiol. För ytterligare information om projektet besök billkerlab.org eller kontakta Oliver Billker (oliver.billker@umu.se).

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde November 2019 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1062-19
Kontakt
 • Oliver Billker, oliver.billker@umu.se
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-06-20
Sista ansökningsdag 2019-09-30

Tillbaka till lediga jobb