Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi söker nu en postdoktor i molekylär mikrobiologi till kemiska institutionen. Anställningen är tidsbegränsad till två år med start så snart som möjligt. Välkommen med din ansökan senast 6 mars 2019.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Tuberkulos (TBC) är den infektionssjukdom som dödar flest människor i världen och antibiotikaresistens är ett ökande problem. Behandling av multiresistent TBC kräver flera läkemedel under minst två år och chansen att bli frisk är bara 50 %. I ett samarbete mellan universiteten i Umeå (Umu), St. Louis, USA och Oslo, har vi tagit fram en substansklass som vi kallar Mykobakteriella Tolerans-Inhibitorer (MTI) som, utan egna antibiotikaegenskaper, gör persistenta bakterier (motståndskraftiga mot isoniazid) känsliga. Substansen fungerar snarare som aktivator eller förstärkare. Närvaro av dessa MTI blockerar dessutom uppkomst av genetiska mutationer som ger isoniazidresistens. Isoniazid är ett av de två viktigaste läkemedlen mot TBC och isoniazidresistens gör behandlingen svår. Vår mest revolutionerande upptäckt är att samtidig exponering för isoniazid och MTI gör isoniazidresistenta bakterier mottagliga för isoniazidbehandling. Syftet med projektet är att utveckla MTI till ett isoniazidpotenterande läkemedel. För att utveckla substanserna mot ett läkemedel kommer vi att utvärdera dem i TBC-stammar tillsammans med andra TBC-läkemedel. En viktig del i forskningsprojektet kommer vara att undersöka och beskriva hur MTI:s påverkar bakterierna på en molekylär nivå. Postdoktorn kommer att ha en stor roll i den biologiska delen av projektet och kommer att använda molekylärgenetiska och biokemiska metoder för att kartlägga MTI:s verkningsmekanismer i mykobakterier. Arbetet kommer även att innefatta mikrobiologiska metoder i klass-3-miljö och infektionsförsök i humana cellinjer.

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år med start så snart som möjligt eller enligt överenskommelse.

Kvalifikationer
För behörighet krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i molekylärbiologi eller inom ett annat relevant fält. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Du har tidigare erfarenhet av biologiska assays med 2-pyridoner och arbete med mikroorganismer i säkerhetsklass 3. Du har mycket goda kunskaper i engelska i både tal och skrift. Du ska vara mycket motiverad, ha mycket god kommunikationsförmåga med kollegor och gruppledare samt förmågan att arbeta i team. Kunskap om translation och påverkan av tRNA-modifikationer och mykobakterier i allmänhet är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska innehålla;

  • ett personligt brev,
  • CV med komplett publikationslista,
  • kopia av doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis
  • kopia av doktorsavhandling
  • kontaktuppgifter till minst två referenspersoner
  • övriga handlingar som du vill åberopa

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Sista ansökningsdag är den 6 mars 2019.

Närmare upplysningar lämnas av professor Fredrik Almqvist, tfn: 090-7866925 eller e-post fredrik.almqvist@umu.se.

Kemiska institutionen
är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer info, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-240-19
Kontakt
  • Fredrik Almqvist, 090-786 69 25
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-02-12
Sista ansökningsdag 2019-03-06

Tillbaka till lediga jobb