Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi söker en doktorand i växtbiologi och som ska ingå i Alizée Malnoës forskargrupp vid institutionen för fysiologisk botanik vid Umeå universitet. Projektet innebär att studera fotosyntesen i växter. Sista ansökningsdag 2019-02-28. Välkommen att skicka in din ansökan!

Beskrivning

Vi söker en doktorand som ska identifiera molekylära spelare som krävs för en hållbar energidissipation i växter genom att använda modellorganismen Arabidopsis thaliana. Vi har isolerat 140 mutanter som påverkas i fotoprotektion genom en suppressorskärm som beskrivs i Malnoë et al. Plant Cell (2017). Genom att använda hela genom-sekvenseringen identifierar doktoranden generna som är muterade i mutanter av intresse. Sekvensering kommer att utföras på SciLife Laboratory och träning för dataanalys kommer att tillhandahållas av Umeå Plant and Science Center Bioinformatics anläggning. Dessutom kommer doktoranden att karakterisera dessa mutanter och studera funktionen hos de gener som identifieras genom att kombinera genetik, biokemi, biofysik och fysiologiska tillvägagångssätt. Detta projekt kommer att bidra till förståelse för de molekylära mekanismerna vid fotoprotektion i växter.

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning på deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Tillträde 2019-03-01 eller enligt överenskommelse.

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs det att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutförda kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp) varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i växtfysiologi/växters cell och molekylärbiologi vid UPSC krävs att den sökande har godkända kurser motsvarande minst 90 hp inom biologiska ämnen eller kemiska ämnen med relevans för huvudämnet biologi. Härav bör minst en fördjupningskurs om 15 hp avse ett ämne nära kopplat till forskningsuppgiften /forskarutbildningen samt ett projektarbete om minst 15 hp. Då stora delar av den vetenskapliga kommunikationen sker på engelska, är det nödvändigt att på ett godtagbart sätt behärska engelska både i tal och skrift.

Du ska ha ett starkt intresse att utveckla sin kompetens inom genetik, beräkningsbiologi och biokemi. Det är meriterande om du har erfarenhet av växer och att korsa Arabidopsis, kunskaper om generell molekylärbiologi och biokemiteknik och är bekant med metoder för att generera och analysera dataset för hela genomsekvenser. Vi letar efter kreativa och entusiastiska kollegor som är beredda att arbeta både självständigt och i samarbete med andra. Du förväntas ha bra kommunikationsförmåga och det är ett krav att du kan tala och skriva engelska flytande.

Bedömningen av sökande bygger på deras kvalifikationer och deras förmåga att dra nytta av den doktorandutbildning som de kommer att få.

Ansökan

Ansökan ska bestå av:

  • Ett personligt brev där den sökande beskriver sig själv och sina forskningsintressen och motivering till varför den sökande är intresserad av och lämpad för positionen
  • Curriculum vitae (CV)
  • Kopia på examensbevis
  • Kopior på relevanta arbeten som avhandlingar eller publikationer
  • Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska lämnas in i Umeå universitets digitala rekryteringssystem Varbi senast 2019-02-28.

Institutionen värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi ser därför gärna kvinnor som sökande till befattningen. Rekryteringsförfarandet för denna position är i enlighet med högskoleförordningen (12 kap., §2) och beslutet angående anställning kan inte överklagas.

Vi ser fram emot din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-03-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-72-19
Kontakt
  • Alizeé Malnoë, Forskarassistent, 090 786 54 59, alizee.malnoe@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-01-16
Sista ansökningsdag 2019-02-28

Tillbaka till lediga jobb