Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för matematik och matematisk statistik bedriver forskning inom beräkningsmatematik, diskret matematik, matematisk modellering och analys, matematisk statistik samt matematik för artificiell intelligens. Vår undervisning bedrivs på alla nivåer och omfattar matematik, matematisk statistik samt beräkningsvetenskap. Bland våra samarbetspartners finns internationella forskargrupper, akademiska institutioner, offentliga organisationer och företag.

Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå Universitet söker en postdoktor till UMIT Research Lab, där vi bedriver grundläggande forskning inom beräkningsvetenskap och utvecklar innovativa algoritmer och programvara för simulering och högpresterande datorer.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Många avancerade tekniska problem kräver numerisk lösning av multidomain, multidimension, multifysik och multimaterialflödesproblem med gränssnitt. Några exempel på sådana system är fluid-struktur interaktion problem, olje-vatten-system, dammskadeproblem, flödesproblem i porösa media med sprickor och droppdynamik i mikrofluidiska anordningar.

Inom detta projekt kommer vi använda och utveckla ett nytt ramverk för diskretisering av partiella differentialekvationer, CutFEM baserad på skurna finita element, för att utveckla en simuleringsplattform som med robusthet kan simulera dynamiken hos komplexa multifysikflöden. Huvudmålet är att skapa en mjukvaruplattform med allmänt ändamål för storskaliga simuleringsproblem i tillämpad vetenskap, teknik och industri. Detta ska ske genom att utrusta befintlig öppen källkod inom massivt parallella finita elementplattformar, som deal.ii (https:dealii.org/) eller mfem (http://mfem.org/), med moderna state-of-the-art CutFEM-funktioner.

Särskild vikt kommer till att läggas på att lösa (fluiddynamikrelaterade) partiella differentialekvationer på rörliga domäner och på komplexa, potentiellt lägre dimensionella domäner, såsom inbäddade ytor och kurvor.

En framgångsrik kandidat förväntas sprida nya forskningsresultat vid internationella konferenser, samarbeta med våra internationella partners i Storbritannien, Tyskland, Norge och Italien, och aktivt delta i gemensamma workshops och seminarier.

Anställningen avser heltid, är utan undervisningsuppgifter och är tidsbegränsad till 2 år med tillträde i mars 2019 eller vid senare datum efter överenskommelse.

Kvalifikationer
För behörighet krävs avlagd doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom ett relevant område som tillämpad matematik, beräkningsmatematik, beräkningsteknik, datavetenskap eller annat relevant ämnesområde. Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger.

Vi söker en mycket motiverad kandidat som är passionerad för att implementera nya numeriska metoder och tillämpa dem på utmanande applikationsproblem inom vetenskap och teknik.

Ämnet för anställningen är tvärvetenskapligt och god samarbetsförmåga ett krav, liksom förmågan att självständigt utföra forsknings- och implementeringsarbeten.

Projektet kräver en bra kunskap i implementering av finita elementmetoder och bra programmeringsförmåga i C++. Erfarenhet av storskalig databehandling och/eller öppen källkod, C++-baserade finita element mjukvara, t.ex. FEniCS, deal.ii, mfem, och ngsolve, är meriterande. Goda kunskaper i talad och skriven engelska är ett krav.

Ansökan
En komplett ansökan ska innehålla:

  • Ett följebrev med en kort (cirka 2 sidor) beskrivning av dina forskningsintressen relaterat till ovan beskrivna ämnen, och hur din expertis passar utlysningen.
  • Curriculum Vitae (CV), med en komplett publikationslista.
  • Kopior på doktorsexamensbevis och studieutdrag inklusive kurser med betyg
  • En kopia av din doktorsavhandling och kopior av högst 3 relevanta vetenskapliga publikationer.
  • Namn och kontaktuppgifter till två referenspersoner.
  • Övriga handlingar som du vill åberopa.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in i systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 2019-01-25.

Information
Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta biträdande universitetslektor André Massing (andre.massing@umu.se).

Mer om Institutionen för matematik och matematisk statistik https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-2203-18
Kontakt
  • André Massing, biträdande universitetslektor, andre.massing@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-12-20
Sista ansökningsdag 2019-01-25

Tillbaka till lediga jobb