Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Doktorand i tillämpad fysik med fokus på ihålig optisk fiber för telekom

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik har idag ca 100 anställda och bedriver forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, medicinteknik samt elektronik och systemteknik. 

Vi söker nu en doktorand i tillämpad fysik med fokus på ihålig optisk fiber för telekom. Sista ansökningsdag är 10 februari 2025.

Projektbeskrivning
Det nuvarande Internet består i grunden av ett nätverk av optiska glasfibrer. Sedan uppfinningen av optisk fiber för 50 år sedan har dess design inte förändrats radikalt. Under de senaste 10 åren har det upptäckts att en ny klass av optisk fiber med ihåliga kärna (hollow-core fiber, HCF) kan potentiellt ge flera viktiga fördelar jämfört med konventionella fibrer, inklusive högre datahastigheter (snabbare ljushastighet i luften/vakuum), mindre störningar (pga mindre icke-linjära optiska effekter också mindre dispersion), samt större frihet att välja ljusets frekvens. Dessa HCF:er är baserade på antiresonant reflektion av submikron-tjocka glasmembran. Trots genombrotten kvarstår utmaningar i både HCF-design och tillverkning. För att ytterligare utveckla HCF kräver grundläggande förståelse för vågledarprincipen i sådana fibrer samt materialegenskaper hos extremt tunna glasmembran. I detta projekt kommer du som doktorand att genomföra:

  • detaljerade teoretiska studier av HCF som en ljus-vågledare, samt termo- och fluiddynamik i fiberdragnings-processer
  • experimentella undersökningar av materialegenskaper hos ultratunna glasmembran (genom t.ex. transmissionselektronmikroskopi)
  • karakterisering av tillverkade HCF:er (med avseende på både strukturella och optiska transmissionsegenskaper).

Det finns även möjligheter att vara involverad i tillverkningsprocessen för HCF.

Projektet tillhör ett större konsortiumprojekt finansierat av VINNOVA. Andra projektpartners är RISE High-Speed ​​​​Transmission Lab (Kista, Stockholm), RISE Fiberlab (Hudiksvall), Chalmers Tekniska Högskola (Göteborg), samt Ericsson, Telia och Telenor.

Kvalifikationer
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet för antagning till forskarutbildning i tillämpad fysik, krävs att den sökande har fullgjort kursfordringar om minst 120 högskolepoäng inom området fysik eller närliggande områden som bedöms som direkt relevanta för ämnesområdet. Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning till forskarutbildning.

Kraven på förkunskaper enligt ovan anses uppfyllda även av den som i annan ordning inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper och som kan styrkas.

Sökande bör ha ett starkt intresse för fysik, särskilt optik, och grundläggande kunskaper inom materialvetenskap. Sökande med en eller flera av följande skickligheter kommer att prioriteras:

  • erfarenhet och grundlig förståelse av teoretiska/numeriska metoder för att simulera optiska fenomen
  • erfarenhet av att tillverka och/eller karakterisera mikro- eller nanostrukturer
  • praktisk erfarenhet av fiberoptiska transmissionsexperiment

Vi söker en mycket motiverad och målinriktad kandidat som har förmåga att tänka kritiskt samt hantera konstruktiv feedback positivt, och som visar god samarbetsförmåga med andra medlemmar i ett forskningsteam. Krav är mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

Anställningsvillkor
Anställningen förväntas resultera i en doktorsexamen och doktorandens huvudsakliga uppdrag är således att vara aktiv i forskning, doktorandkurser och eventuellt arbeta inom institutionens grundutbildning (upp till 20 %).

Anställningen är begränsad till fyra år på heltid eller upp till fem år om eventuellt undervisning och annat institutionsarbete utförs. Lönen följer den fastställda lönenivån för doktorander vid Umeå universitet.

Ansökan
Din ansökan ska innehålla följande:

  1. Ett personligt brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering varför du söker (max 2 sidor).
  2. Curriculum vitae (CV).
  3. Styrkta kopior av examensbevis och diplom.
  4. En lista på universitetskurser med betyg. Observera att för internationella sökande ska betygssystemet förklaras i korthet.
  5. En kopia av examensarbete och eventuella relevanta publikationer.
  6. Kontaktinformation för två referenspersoner.

Ansökan, inklusive bilagda handlingar, ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem Varbi. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formatet PDF. Sista ansökningsdag är 10 februari 2025.

Tillträde: så fort som möjligt eller enligt överenskommelse.

Övriga upplysningar
För ytterligare information kontakta handledare universitetslektor Max Yan (max.yan@umu.se) eller prefekt Britt Andersson (britt.andersson@umu.se).

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde så fort som möjligt eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-45-25
Kontakt
  • Max Yan, 090-7869836
  • Britt Andersson, 0907869638
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2025-01-15
Sista ansökningsdag 2025-02-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb