Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Doktorand i molekylär och cellulär kommunikation mellan cancer och nervsystemet

Översikt

En fyraårig doktorandtjänst för att studera den molekylära och cellulära samspelet mellan cancer och nervsystemet har blivit tillgänglig vid Umeå universitet, Sverige. Vi välkomnar ansökningar från högmotiverade individer med ett starkt intresse för cancer, neurovetenskap och utvecklingsbiologi. Doktorandtjänsten är öppen för alla som uppfyller de kriterier som anges nedan. Tjänsten erbjuder en utmärkt utbildningsmöjlighet för en talangfull och ambitiös student. Det dagliga arbetsspråket i laboratoriet är engelska.

Utbildning på forskarnivå

Du som är antagen till forskarutbildning vid Medicinska fakulteten kommer att ingå i den fakultetsgemensamma forskarutbildningsprogrammet. Programmet omfattar 25 högskolepoäng och erbjuds i två studievarianter: 25 högskolepoäng fördelat på 8 terminer (totalt 4 år) eller på 12 terminer (totalt 6 år), med start varje höst- och vårtermin. Mer information om forskarutbildning vid fakulteten finns på fakultetens webbsida för forskarutbildning Utbildning på forskarnivå ).

Beskrivning av doktorandprojektet

Under cancerprogression kommunicerar tumörer med nervsystemet, vilket resulterar i sämre cancerutfall. Även om interaktioner mellan nerver och tumörer är robust dokumenterade på en histologisk nivå, är de molekylära mekanismerna dåligt förstådda.

Du kommer att ingå i ett tvärvetenskapligt och samarbetsinriktat team som fokuserar på signaleringen mellan nervsystemet och tumörer, vilket leder till provokation av neural plasticitet (såsom tillväxt och ombyggnad) och neurotropism (se Wilson lab) Du kommer att använda en systematisk strategi för att identifiera dessa mekanismer genom att undersöka hur nervsystemet bildas, växer och omformas under (i) normal nervsystemsutveckling och (ii) patologiskt i tumörmodeller som leder till en mer aggressiv cancer, med ett initialt fokus på pankreatiskt duktalt adenokarcinom (PDAC).

Det långsiktiga målet med detta arbete är att generera kunskap för att minimera påverkan av interaktioner mellan nerver och tumörer under sjukdomsprogression.

Grundläggande behörighet

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller som i någon annan ordning inom eller utom landet har förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper (HF 7 kap 39§). Inom läkar- och tandläkarprogrammet motsvarar åtta terminers studier grundläggande behörighet.

Särskild behörighet

Högskoleutbildning och/eller specialiserad yrkeskunskap relaterad till det område som anges i denna annons. Goda kunskaper i engelska (tal och skrift) är ett krav och kommer att bedömas under intervjun och av institutionens forskarutbildningsgrupp.

Meriterande

Företräde kommer att ges till kandidater som kan demonstrera följande:

Fördjupad grundläggande teoretisk kunskap inom ett eller flera av följande områden: medicin, biologi, neurovetenskap, cancerbiologi, genetik, bioteknik, utvecklingsbiologi, fysiologi, anatomi, cellbiologi eller molekylärbiologi (till exempel genom en examen inom området)[GM1] [SW2] .  Forskningserfarenhet till exempel examensarbete på masternivå, erfarenhet av laborationer eller arbete som tekniker, projektassistent eller motsvarande. Motivation och engagemang, goda färdigheter i laborativt arbete samt vilja att utvecklas. Sökanden måste också vara organiserad, noggrann och kunna arbeta både självständigt och i grupp. Dessa färdigheter kan med fördel styrkas genom dokumenterade erfarenheter och val av referenser.  Erfarenhet inom det blivande forskningsområdet eller tekniker som används i projektet som bildbehandling, cellodling, cellmigrationsanalys, embryonala vertebratmodeller - särskilt mushantering och genetik samt mus embryoelektroporation, neurittillväxtanalys, tumörbiologi, molekylärbiologiteknik, vävnadsdissektion, tumörmodeller, histologiska tekniker ses som ett plus.

För att ansöka ska följande dokument laddas upp:

  • Ett personligt brev (högst 1,5 A4-sidor) där du tydligt och kortfattat förklarar din lämplighet för tjänsten i förhållande till ovanstående kvalifikationer, krav och meriter.
  • Ett kort (2 A4 sidor) CV. Kontaktinformation för tre referenser, varav minst en ska vara en tidigare laboratoriehandledare.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta: Sara Wilson, sara.wilson@umu.se, Institutionen för medicinsk och translationell biologi , Umeå universitet.

 [SW2]Leave it in

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1786-24
Kontakt
  • Sara Wilson , sara.wilson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-12-19
Sista ansökningsdag 2025-02-23
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb