Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Institutionen för klinisk vetenskap och Lagerlöf laboratorium vid Umeå universitet söker en postdoktor för forskningsprojekt riktat mot grundläggande mekanismer som reglerar födobeteende. Anställningen avser heltid under två år med start juni 2024.

Projektbeskrivning

Målet med projektet är att identifiera hur metabolism och ångest integrerar i hjärnan och påverkar matintag vid anorexia nervosa. För mer information lagerloflab.com.

Arbetsuppgifter

Som postdoktor skall du leda studier på både människor och möss. Vid patientstudierna skall du utveckla och genomföra fMRI-analyser, inklusive göra nätverksanalyser, samt beteende-analyser. Vid musstudier skall du utföra stereotaktiska virusinjektioner i specifika hjärnområden och koppla dessa med beteendestudier, inklusive sköta automatiserade födoburar, samt fMRI. Andra administrativa uppgifter kan också ingå.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen, eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom neurovetenskap eller annat område som bedöms motsvara behörighetskraven. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

Personen skall kunna leda och organisera hjärnavbildningsstudier på människor och möss. Personen skall kunna analysera fMRI-data på hjärnan på människor. Personen skall också kunna utföra fMRI och analysera fMRI-data på hjärnan på möss. fMRI-data som skall kunna analyseras är såväl strukturell som funktionell data inklusive nätverksanalyser på hjärnan. Personen skall kunna utföra och analysera mus-fMRI samt analysera human-fMRI på den utrustning som finns där studierna görs inklusive vid UCCB i Umeå.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Det är mycket starkt meriterande att kunna visa på kunskaper och erfarenheter från fMRI på hjärna på såväl människa som mus, inklusive nätverksanalyser. Det är också mycket starkt meriterande att personen skall kunna visa att den kan utföra och analysera mus-fMRI samt analysera human-fMRI på den utrustning som finns där studierna görs inklusive vid UCCB i Umeå.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022.

Mer information om gruppens forskning finns att läsa på vår websida (lagerloflab.com). Närmare upplysningar om anställningen lämnas av (lof Lagerlöf, Intuitionen för klinisk vetenskap, Umeå universitet, (olof.lagerlof@umu.se).

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 7 juni 2024.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-783-24
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-05-13
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb