Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för kultur- och medievetenskaper tillhör Umeå universitets humanistiska fakultet och har omkring 70 anställda. En unik kombination av ämnesområden gör institutionen till en kreativ miljö i skärningspunkten mellan konst, kultur, litteratur och medier. På institutionen bedrivs internationellt erkänd forskning av hög kvalitet. För mer information, besök gärna: https://www.umu.se/kultmed

Institutionen för kultur- och medievetenskaper utlyser en anställning som universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik. Anställningen är på heltid, tillsvidare med start 2024-08-01 eller enligt överenskommelse. 

Beskrivning av arbetsuppgifter
I arbetet ingår undervisning, handledning, praktisk färdighetsträning, seminarieledning samt examination inom Journalistprogrammet samt delar av Programmet för strategisk kommunikation samt Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap. Undervisningsrelaterad administration, kursplanering, utvecklingsarbete och kompetensutvecklingstid motsvarande 20% av arbetstiden ingår också.

Behörighetsgrunder för anställningen 
Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som har examen på lägst magisternivå i journalistik eller medie- och kommunikationsvetenskap eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

För behörighet till aktuell anställning krävs flerårig erfarenhet av journalistiskt arbete.

Goda kunskaper i svenska eller annat skandinaviskt språk samt engelska, både i tal och skrift, samt förmåga att undervisa på svenska eller annat skandinaviskt språk samt engelska utgör ett krav för anställningen.

Bedömningsgrunder för urvalet
Specifika bedömningsgrunder är erfarenhet av praktiskt journalistiskt arbete, erfarenhet av undervisning med relevans för journalistutbildningen samt erfarenhet av undervisning inom området medie- och kommunikationsvetenskap.

Som bedömningsgrunder gäller även undervisningsrelaterad administration, kursplanering och utvecklingsarbete samt erfarenhet av samarbete i lärarlag och den kompetens och lämplighet som i övrigt anses utgöra förutsättning för fullgott genomförande av de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Avvägning mellan bedömningsgrunderna
Särskild vikt ska fästas vid erfarenhet av praktiskt journalistiskt arbete, samt vid praktiska färdigheter inom journalistiskt skrivande, foto, layout, ljud och rörlig bild samt webbpubblicering.

Särskild vikt ska också tillmätas dokumenterad erfarenhet av undervisning med relevans för journalistutbildningen, i synnerhet gällande den journalistiska yrkesrollen och yrkets juridiska och etiska ramverk.

Vid en avvägning mellan dessa två bedömningsgrunder ska de tillmätas lika stor vikt. Därutöver ska avseende fästas vid övriga bedömningsgrunder.

Stor vikt ska fästas vid dokumenterade erfarenheter av undervisning inom området medie- och kommunikationsvetenskap.

Vikt ska fästas vid erfarenhet av undervisningrelaterad administration, kursplanering och utvecklingsarbete.

Vikt ska likaledes fästas vid erfarenhet av samarbete i lärarlag och den kompetens och lämplighet som i övrigt anses utgöra förutsättning för fullgott genomförande av arbetsuppgifterna som ingår i anställningen.

Behörighets- och bedömningsgrunderna återfinns i Umeå universitets anställningsordning: https://www.umu.se/globalassets/fristaende-webbar/regelverk/personal-lika-villkor-och-arbetsmiljo/anstallningsordning--for-larare-vid-umea-universitet2.pdf

Ansökan
Ansökan ska göras senast 2023-05-27 via e-rekryteringssystemet Varbi. Alla handlingar ska lämnas in i elektronisk form.

Följande handlingar ska bifogas till ansökan: Personligt brev, meritförteckning/cv, relevanta betyg/intyg samt kontaktuppgifter till minst två referenser.

Övrigt
I arbetet ingår undervisning, handledning, praktisk färdighetsträning, seminarieledning samt bedömning inom Journalistprogrammet samt undervisning och bedömning på delar av Programmet för strategisk kommunikation och Programmet för medie- och kommunikationsvetenskap. Undervisningsrelaterad administration, kursplanering och utvecklingsarbete ingår också i arbetet, samt kompetensutvecklingstid motsvarande 20% av arbetstiden.

Arbetsort är Umeå och en hög närvaro vid institutionen är ett krav.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Peter Henning, 090-786 78 11 eller peter.henning@umu.se eller HR-samordnare Gustav Ljungqvist, 090-786 72 42 eller gustav.ljungqvist@umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-698-24
Kontakt
  • Peter Henning, prefekt, 090-7867811,peter.henning@umu.se
  • Gustav Ljungqvist, HR-samordnare, 090-7867242,gustav.ljungqvist@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-04-23
Sista ansökningsdag 2024-05-27

Tillbaka till lediga jobb