Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Institutionen för datavetenskap söker en postdoktor som ska arbeta med attack- och försvarsstrategier i federerat lärande. Anställningen avser heltid under två år med tillträde enligt överenskommelse.

Institutionen för datavetenskap

Till vår institution, kännetecknad av världsledande forskning inom flera fält och en bredd av internationellt högt rankade utbildningsprogram, söker vi nu en postdoktor inom attack- och försvarsstrategier i federerat lärande.   

Institutionen för datavetenskap har haft en expansiv tillväxt under de senaste åren. Att skapa en inkluderande forskningsmiljö där medarbetare har en hög delaktighet är en viktig faktor i vår hållbara utveckling. Vår institution består av en diversifierad grupp människor från olika nationaliteter, bakgrunder och fält. Som postdoktor hos oss har du tillgång till stöd för din karriärutveckling, nätverk, administrativ och teknisk support samt goda anställningsvillkor.

För mer information besök
https://www.umu.se/institutionen-for-datavetenskap/

Den framgångsrika kandidaten kommer att bidra till Autonomous Distributed Systems (ADS) Lab vid Institutionen för datavetenskap. ADS Lab är en internationellt ledande forskargrupp med fokus från distribuerad AI till autonom resurshantering och modern. Labbet består för närvarande av över 20 erfarna och världsledande forskarkollegor från mer än 10 olika länder. Samarbeten utförs med industrier som Google, IBM, Intel, Red Hat och Ericsson, samt universitet och institut som Princeton University, University of Massachusetts Amherst, Carnegie Mellon University, Princeton University, Lawrence Berkeley Lab, Nanyang Technical University i Singapore , Uppsala universitet, Lunds universitet, Universidad Complutense de Madrid, Leeds University, Barcelona Supercomputer Center, TU Wien, TU Delft, och många fler. För mer information, se https://www.cloudresearch.org

Är detta intressant för dig? Välkommen med din ansökan senast den 4 juni 2024.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Den snabba utvecklingen av autonoma system, anslutna enheter och distribuerade applikationer innebär flera utmaningar när det gäller att hantera petabyte av data i olika resursbegränsade miljöer. Federated machine learning (FML) är en gemensam inlärningslösning för att hantera dessa problem utan att dela data med centraliserade servrar. Flera nya hot riktar sig dock mot FML-träning, inlärning och slutledning för att misslyckas eller vilseleda modeller vid tidiga inlärningsrundor, särskilt backdoor- och bitflip-attack- och försvarsstrategier som är underutforskade i FML. Dessa resultat äventyrar uppnåendet av pålitlig prestanda för alla nedströmsuppgifter. Därför planerar detta projekt att utveckla och validera attack- och försvarsstrategier inom federerat lärande för begränsad och mångsidig icke-iid (oberoende identiskt distribuerad) data under icke-standardiserade och kontradiktoriska inställningar, som är idealiskt lämpade för avancerad AI-infrastruktur. Dessa mål kan uppnås genom att inducera unika funktioner i federerade inlärningsalgoritmer som robust träning, modellåterställning, pålitligt enhetsval, säker inlärning och slutledning, feltolerans mot misslyckanden och attacker, såväl som motståndskraftiga, rättvisa och robusta modeller. Ambitionen är att validera dem i klassiska icke-standardiserade miljöer och tillämpa dem på lösningar för begränsningsmiljöer (t.ex. Internet of Things (IoT) och robotarmar). Eventuellt kan undervisning upp till max 20 % ingå i arbetsuppgifterna.

Anställningen finansieras av Knut och Alice Wallenberg Foundation genom The Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program (WASP) som en del av WASP-fakultetets etableringspaket och har en unik möjlighet att arbeta med Cybersecurity Lab, Nanyang Technological University, Singapore. WASP är Sveriges största enskilda forskningsprogram någonsin, ett stort nationellt initiativ för strategiskt motiverad grundforskning, utbildning och fakultetsrekrytering. Programmet tar upp forskning om artificiell intelligens och autonoma system som agerar i samarbete med människor, anpassar sig till sin omgivning genom sensorer, information och kunskap och bildar intelligenta system-av-system. WASPs vision är utmärkt forskning och kompetens inom artificiell intelligens, autonoma system och mjukvara till nytta för svensk industri. Läs mer: https://wasp-sweden.org/

Kvalifikationer

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Kandidaterna förväntas ha solid grund i teorin och algoritmerna för projektrelaterade områden, såsom federerad maskininlärning, bakdörrsattacker och försvarsstrategier för federerat lärande, distribuerade system och utmärkt programmeringsförmåga.

Goda kunskaper i engelska i både skrift och tal är ett krav.

Förutom kreativitet och ett nyfiket sinne, är viktiga personliga egenskaper förmågan att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra antingen i grupp eller utanför. Du förväntas också ha en vilja att kontinuerligt utveckla dig för att bli en kompetent och oberoende forskare.

Kunskap och erfarenhet av federerade lärandealgoritmer, distribuerade algoritmer, datacentrerad optimering, motståndskraftig eller feltolerant distribuerad inlärning, säkerhet för federerat lärande, matematisk statistik, edge AI, etc. är önskvärt.

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla

  • Personligt brev.
  • Meritförteckning - CV med publikationslista.
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som visar beräknat datum för doktorsexamen.
  • Styrkta kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg.
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till tre relevanta artiklar.
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa.

Referenser lämnas i samband med eventuell intervju.

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är 4 juni 2024

Närmare upplysningar lämnas av: Assist. Prof. Monowar Bhuyan at monowar@cs.umu.se or Prof. Erik Elmroth at elmroth@cs.umu.se

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-574-24
Publicerat 2024-04-15
Sista ansökningsdag 2024-06-04

Tillbaka till lediga jobb