Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Institutionen för tillämpad fysik och elektronik (https://www.umu.se/institutionen-for-tillampad-fysik-och-elektronik/) bedriver stark forskning inom områden såsom energiteknik, laserspektroskopi, elektronik och systemteknik, samt medicinsk teknik.

Vi söker nu en doktorand i tillämpad fysik. Doktoranden kommer att inrikta sig mot medicinsk teknik med specialisering i magnetkameramätningar av flöden i hjärnan med tillämpningar inom neurologi. Syftet är att ta fram och utvärdera nya metoder för att mäta flöden i hjärnans glymfatiska system, som är av betydelse för sjukdomsutveckling inom åldrande, stroke samt demens. 

 

Projektbeskrivning

Projektet är en del av verksamheten vid Center of Biomedical Engineering and Physics och Umeå Center for Functional Brain Imaging vid Umeå universitet. Projektet utförs i nära samverkan med kliniska forskare vid Norrlands universitetssjukhus. Det övergripande målet för forskargruppen är att ta fram nya metoder att studera flöden i hjärnan (blod och cerebrospinalvätskeflöden) med tillämpningar i neurologiska sjukdomar.

Som doktorand i detta projekt kommer du att ta fram ny kunskap relaterad till datainsamling, rekonstruktion och efterbearbetning av magnetkamerabilder. En betydande del av arbetet kommer att kretsa kring nya metoder för att studera det glymfatiska systemet, dvs hjärnans system för att frakta bort restprodukter. Projektet innefattar experiment på Norrlands universitetssjukhus forskningsmagnetkamera.

 

Kvalifikationer

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng (hp), varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i tillämpad fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng eller andra närliggande ämnen.

Krav är mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

Kurser i och erfarenhet av beräkningar/optimering, medicinsk teknik och programmering   är meriterande.

Sökande som i något annat system, antingen inom Sverige eller utomlands, har förvärvat motsvarande kunskaper är också behöriga. Kraven måste vara uppfyllda vid tidpunkten för antagning till forskarutbildning men behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället.

 

Anställningsvillkor

Anställningen förväntas resultera i doktorsexamen och doktorandens huvudsakliga uppgift är således att vara aktiv i forskning, doktorandkurser och eventuellt delta i undervisning på kurser på grundnivå (upp till 20 %). Anställningen är begränsad till fyra år på heltid eller upp till fem år om undervisning och annat institutionsarbete utförs. Lönen fastställs enligt fastställd lönetrappa för doktorander vid Umeå universitet.

 

Ansökan

Din ansökan skall innehålla följande:

 1. Ett brev med en kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivation för ansökan samt dina kontaktuppgifter (max 2 sidor).
 2. Curriculum vitae.
 3. Styrkta kopior av relevant(a) examensbevis och certifikat.
 4. En lista över universitetskurser med betyg. Observera att för internationella sökande ska betygssystemet förklaras i korthet.
 5. En kopia av examensarbete och eventuella relevanta publikationer.
 6. Kontaktuppgifter till två referenspersoner.

 

Ansökan, inklusive bilagda handlingar, ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan ska skickas via e-rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är 10 maj 2024. Tillträde enligt överenskommelse.

 

Övrig information

För mer information kontakta Anders Wåhlin, Umeå universitet, tel.: +46  70 253 74 26, e-post: anders.wahlin@umu.se.

Välkommen med din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-490-24
Kontakt
 • Thomas Olofsson, 090-7866710
 • Anders Wåhlin, 070-2537426
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-03-25
Sista ansökningsdag 2024-05-10

Tillbaka till lediga jobb