Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik söker en postdoktor till ett projekt för att arbeta med precisionsmätningar av högupplösta molekylspektra med hjälp av dubbelresonansspektroskopi med en optisk frekvenskam. 

Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 2 år. Startdatum är 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning 
Optical Frequency Comb Spectroscopy gruppen (www.umucombs.org) arbetar med utveckling och tillämpningar av optisk frekvenskamsspektroskopi för bredbandiga precisionsmätningar och känslig detektion av molekyler i gasfas. Vi söker nu en postdoktor för att arbeta med ett projektet ‘Dubbelresonansspektrosopi av små molekyler med en optisk frekvenskam’, finasierad av Vetenskapsrådet och Knut och Alice Wallenberg Stiftelse. 

Satellit- och markbaserade observationer av heta-Jupiter exoplaneter avslöjade närvaron av molekylära arter i deras atmosfärer. De observerade spektra innehåller information om sammansättningen, förhållandena och fotokemin i de exoplanetära atmosfärerna. För att extrahera denna information behövs noggranna teoretiska modeller av högtemperaturspektra. Dessa måste i sin tur verifieras med data som erhållits från laboratoriemätningar med hög precision. Sådana data saknas för många molekylarter, eftersom högtemperaturspektra är svåra att få fram och analysera. För att kringgå detta problem använder vi dubbelresonansspektroskopi med en frekvenskam för att selektivt mäta och tilldela individuella energiövergångar i metan och andra molekyler av betydelse inom astrofysik. I dubbelresonansspektroskopi används en högeffektpumplaser för att öka populationen på en förutbestämd energinivå. Därefter används en svagare problaser för att mäta spektrumet från denna selektivt befolkade nivå till högre energinivåer. Genom att använda en frekvenskam som en problaser kan vi detektera ett stort antal av dessa övergångar samtidigt med hög noggrannhet. Baserad på första demonstration, beskriven av A. Foltynowicz et al. i Phys. Rev. Lett. 126, 063001, 2021 och Phys. Rev. A 103, 022810, 2021, har vi utvecklat ett kavitetförstärkt system med bättre känslighet och spektral tekning för frekvenskammen. Syftet med projektet är att använda systemet för att mäta övergångar från höga energinivåer i metan och etylen. Dessa data kommer att möjliggöra verifiering av teoretiska beräkningar av högtemperaturspektra, vilket krävs för att förbättra noggrannheten för modellering av högtemperaturmiljöer på exoplaneter. 

Inom projektet ska du vidareutveckla det spektroskopiska systemet, mäta och analysera data, samt anpassa teoretiska modeller till signaler. Som postdoktor i vår grupp kommer du att arbeta i en dynamisk, kreativ, ambitiös och internationell miljö, med många externa samarbetspartners och med möjligheter att presentera din forskning på internationella möten och konferenser.

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag.

Vi söker en engagerad och ansvarsfull kandidat som brinner för att utvecklas, både som individuell forskare och som medlem av en forskargrupp. Den sökande ska ha praktisk erfarenhet inom precisionsspektroskopi med hjälp av frekvenskammar samt analys av molekylära spektra. Förmåga att forska självständigt såväl som i grupp samt mycket goda kunskaper i det engelska språket är ett krav.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
1. Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till varför du söker (max 2 sidor),
2. En meritförteckning (CV),
3. En publikationslista,
4. Kopior på doktorsexamensbevis och andra relevanta examensbevis,
5. Kopior av doktorsavhandlingen och de två mest relevanta publikationerna,
6. En lista på universitetskurser med betyg,
7. Namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner,
8. Övriga relevanta handlingar som du vill åberopa. 

Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet Varbi och vara inkommen senast 27 november 2023.

Övrig information
Närmare upplysningar lämnas av Aleksandra Foltynowicz-Matyba, aleksandra.foltynowicz@umu.se, +46 90 7866534.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari 2024 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1583-23
Kontakt
  • Aleksandra Foltynowicz-Matyba, 090-7866534
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-09-28
Sista ansökningsdag 2023-11-27

Tillbaka till lediga jobb