Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Institutionen för molekylärbiologi söker en första forskningsassistent i värd-bakterier-interaktioner och bakteriell signalering för en tidsbegränsad anställning på 1 år avseende heltid. Tillträde 1 april 2023 eller enligt överenskommelse.

 

Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter

Infektion av tarmepitelceller utlöser utsöndringen av ATP till tarmlumen. Extracellulär ATP är en pro-inflammatorisk signalmolekyl hos däggdjur. Effekten av extracellulär ATP på bakterier är dock dåligt förstått. Detta projekt syftar till att studera rollen av extracellulär ATP som en signalmolekyl i medlemmar av tarmmikrobiotan och tarmpatogena bakterier.

Arbetsuppgifterna innefattar att utforma och utföra experiment, analysera data, presentera forskningsresultat vid konferenser och skriva publikationer under ledning av gruppledaren.

 

Kvalifikationer

Vi söker dig med en universitetsexamen motsvarande en europeisk universitets doktorsexamen i molekylärbiologi, cellbiologi, eller infektionsbiologi (eller motsvarande områden).

Den sökande måste ha dokumenterad praktisk erfarenhet av att arbeta med kommensal, patobiontisk och patogen Escherichia coli, Shigella flexneri och Salmonella enterica. Erfarenhet av mänsklig cellodling och murina modeller av tarminfektioner är önskvärt. Dessutom krävs tidigare erfarenhet av analys av metabolomik, molekylär genetisk manipulation av bakterier och kvantitativa biokemiska analyser såsom ATP-bestämningar och fluorescerande reporteranalyser.

Du bör vara mycket skicklig på att kommunicera både skriftligt och muntligt på engelska. Projektet är ett samarbetsprojekt med flera partners och därför förväntas du inte bara arbeta självständigt utan också fungera väl i en forskningsgrupp med kollegor inom andra forskningsområden. Utmärkt kommunikations-förmåga krävs även för att effektivt kunna interagera med kollegor och arbetskamrater inklusive kollegor från kompletterande forskningsområden.

 

Ansökan

Du ansöker genom vårt e-rekryteringssystem senast den 1 mars 2023. Din ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som förklarar varför du är intresserad av anställningen samt hur du uppfyller ovanstående kriterier (inte mer än en A4-sida)
  • Ett CV med din akademiska utbildning, tidigare anställningar och vetenskapliga publikationer
  • Doktorsexamensbevis
  • Kontaktuppgifter för två gärna tre referenspersoner
  • Annan relevant dokumentation som du vill föra fram för att styrka din ansökan.

Välkommen med din ansökan!

 

Mer om oss

Forskargruppen är en del av Laboratoriet för Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Umeå Center for Microbial Research (UCMR), ett tvärvetenskapligt forskningscenter med fokus på forskning av högsta kvalitet och nya tillämpningar inom mikrobiologi. Du hittar mer information om oss på http://www.mims.umu.se, http://www.ucmr.umu.se och https://www.umu.se/molbiol. För frågor angående tjänsten, kontakta projektledaren: Andrea Puhar (andrea.puhar@umu.se). 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 april 2023 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-258-23
Kontakt
  • Andrea Puhar, andrea.puhar@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-02-08
Sista ansökningsdag 2023-03-01

Tillbaka till lediga jobb