Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap söker utredare till högskoleprovsprojektet. Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 2022-07-01.

Arbetsuppgifter
Som utredare inom Högskoleprovet kommer du främst att bistå verksamheten med psykometrisk kompetens i syfte att säkerställa provets kvalitet. Arbetsuppgifterna handlar övergripande om att ta fram fakta/data, analysera, tolka och sammanställa resultat utifrån olika typer av frågeställningar kopplade till Högskoleprovet, men också om utvecklingsarbete.

Mer detaljerat kan detta handla om att:

  • Utvärdera och dokumentera provets egenskaper för fortsatt provutveckling och forskning om provet.
  • Arbeta med metodutveckling, exempelvis när det rör ekvivalering och normering, samt designen av nya uppgiftsbanker
  • Stödja provutvecklingen av framför allt de kvantitativa delproven. Det kan handla om konstruktion och granskning i de fall när förstärkning krävs, men främst genom en rådgivande roll.
  • Stödja kompetensutvecklingen för nya forskare och provutvecklare inom området (psykometrisk teori och metod),
  • På andra sätt bidra med sin kompetens där behov finns.

En stor del av arbetet sker i nära samarbete med verksamhetens projektledare, provutvecklare, statistiker och systemutvecklare.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har en doktorsexamen i beteendevetenskapliga mätningar eller innehar motsvarande vetenskaplig kompetens som innebär att du har goda kunskaper i psykometrisk teori och metod med avseende på kunskapsprov. Arbetet förutsätter att du behärskar statistiska programvaror av relevans för anställningen samt att du har en mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska. Tidigare erfarenhet av arbetsuppgifter som innefattat självständigt arbete med uppgifter som krävt planering, utredning, kvalitetssäkring, dokumentation och uppföljning, är meriterande.

För att passa för arbetet krävs att du motiveras av analytiskt och problemlösande arbete. Att arbeta självständigt med eget ansvar ingår som en del av arbetet, men då arbetet till stor del sker tillsammans med andra är även god samarbetsförmåga viktigt. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Villkor
Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid med tillträde enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas. Tjänstgöringsorten är Umeå.

Ansökan
Till ansökan bifogas:
- CV
- Personligt brev
- Examensbevis/intyg/betyg från eftergymnasial utbildning
- Examensbevis från forskarutbildning
- Övriga merithandlingar du vill åberopa

Du ansöker via vårt rekryteringssystem. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan.
Din ansökan skall vara inkommen till Umeå universitet senast 2022-07-01.

Mer om oss
Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap har ca 115 anställda verksamma inom utbildning, forskning och uppdragsverksamhet. Institutionen har en bred profil som vilar på en tvärvetenskaplig och praxisnära grund. Inom institutionen studeras bland annat villkor för lärande i sociala, kulturella och institutionella sammanhang, informationsteknikens möjligheter för lärande samt bedömning och utvärdering.

Vid institutionen framställs, på uppdrag av Universitets- och högskolerådet, merparten av Högskoleprovet. Arbetet med Högskoleprovet bedrivs i en projektgrupp som för närvarande består av drygt 10 medarbetare. Gruppen behöver förstärkning i form av utredare som kan bistå verksamheten med psykometrisk kompetens vid analys och utvecklingsarbete.

Närmare upplysningar om anställningen lämnas av prefekt Ewa Rolfsman 090-786 7606, ewa.rolfsman@umu.se eller universitetslektor och projektledare Christina Wikström 090-786 5570, christina.wikstrom@umu.se

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1093-22
Kontakt
  • Ewa Rolfsman (prefekt), 090-7867606
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-16
Sista ansökningsdag 2022-07-01

Inapoi la locuri de munca vacante