Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker en postdoktor till institutionen för molekylärbiologi för studier av RNA i en bakteriell patogen. Du kommer att utföra genetiska och biokemiska experiment för att studera strukturer av RNA-molekyler. Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år, med startdatum 2022-09-01. 

Projektbeskrivning

Inom detta forskningsprojekt har vi tidigare visat hur RNA-molekyler i den humana patogenen Listeria monocytogenes ändrar sin struktur beroende på yttre förhållanden som exempelvis ändringar i temperatur. Genom att använda en biokemisk metod (MaPseq) som vi utvecklat kan vi följa dynamiska ändringar i RNA-strukturer (Ignatov, 2020 a, b). Metoden möjliggör även strukturbestämning av enskilda RNA-molekylers struktur och dynamik. 

Du kommer att undersöka hur och varför RNA-strukturer i bakterien ändras vid infektion av en värdcell. Specifika RNA-konformationsförändringar kommer vidare att analyseras med genetiska och biokemiska experiment. Kunskapen kommer att användas för att försöka ta fram molekyler som kan blockera strukturförändringarna och därmed virulenskapaciteten hos bakterien.

Arbetsuppgifter

Förutom den ovan nämnda DMS MaPseq metoden kommer du att använda RNAseq, kloning, mutantkonstruktioner samt andra molekylärbiologiska och biokemiska metoder.

Behörighet

Behöriga att söka är personer som avlagt doktorsexamen inom områdena Molekylärbiologi, mikrobiologi eller Biokemi högst tre år före ansökningstidens utgång. 

Den sökande ska ha dokumenterad (i.e. publicerad) erfarenhet av biokemiskt och genetiskt arbete rörande RNA-baserade regleringsmekanismer.

Meriterande

Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, klinisk tjänstgöring, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter, samt för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag. 


Vi söker dig som tidigare har jobbat med RNA-biologi genom att använda biokemiska och molekylärbiologiska metoder. Det är också ett krav att du tidigare har jobbat med patogena bakterier och helst Listeria monocytogenes. Ytterligare kompetenskrav är erfarenhet av att arbeta självständigt med försöksplanering samt genomförande av experimentella analyser, författande av vetenskapliga artiklar, samt goda kunskaper i engelska såväl i tal som i skrift. Du ska vara kreativ, kunna samverka i forskargruppen samt ha god organisationsförmåga. 

Personliga kvaliteter är mycket viktiga.

Mer om anställningen

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på heltid i två år enligt villkor i "avtal om tidsbegränsad anställning som postdoktor från 1 februari 2022". 

Mer information om institutionen för molekylärbiologi finner du här: www.umu.se/molbiol.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

  • En kort beskrivning av forskningsintressen och motivering till varför du är intresserad av anställningen.
  • CV
  • Publikationslista
  • Examensbevis från forskarutbildning samt andra relevanta examina
  • Kontaktinformation till två referenspersoner

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska. Ansökan ska göras via vårt e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast den 23 Juni 2022. 

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-09-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-984-22
Kontakt
  • Jörgen Johansson, jorgen.johansson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-06-02
Sista ansökningsdag 2022-06-23

Tillbaka till lediga jobb