Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi söker en förste forskningsingenjör med marin inriktning som ska arbeta med analys av bakterier med elektronmikroskopi, statistisk analys av data och författande av vetenskapliga artiklar inom Arktisk mikrobiologi. Anställningen är på heltid och är begränsad till 3 månader. Anställningen startar 1 oktober 2022 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är den 27 maj, 2022.

Arbetsuppgifter
Du ska delta i ett forskningsprojekt som undersöker prokaryot underhållsrespiration och tillhörande aktiviteter. Resultaten ska utvärderas vetenskapligt och publiceras i kollegialt granskade internationella tidskrifter. Arbetsuppgifterna omfattar analys av havsvattenprover avseende prokaryot morfologi med elektronmikroskopi, epifluorescensmikroskopi, mätning av processhastigheter med radioisotoper, samt utvärdera data på metagenomik och transkriptomik. Mätvärdena ska kvalitetssäkras och genomgå statistisk analys. Vetenskapliga artiklar ska skrivas och informativa figurer samt tabeller skapas.

Kvalifikationskrav
En filosofie doktorsexamen i mikrobiologi krävs. Dessutom ska minst ett års erfarenhet av post-doktoral forskning inom prokaryot morfologi, taxonomi och metabolism finnas. Erfarenhet av elektronmikroskopi med negativ infärgning, skanning elektronmikroskopi, samt energi-dispersiv röntgen-stråle mikroskopi är också ett krav. Innehavaren ska också ha arbetat med epifluorescens-mikroskopi kopplad till bildanalys. Sökanden ska också vara väl kunnig i statistisk mjukvara (ex. SPSS) och ANOVA analys.

God kunskap i mätningar av prokaryot tillväxthastighet och taxonomisk bestämning värderas också. 

Så här söker du
Du ansöker via vårt rekryteringssystem. Logga in och sök via knappen längst ner på sidan. Din ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska innehålla:

  • Personligt brev med presentation av dig själv, samt en motivering till varför du söker anställningen.
  • En meritförteckning (CV) med kontaktuppgifter
  • En publikationslista
  • Examensbevis för doktorandexamen

Du ansöker i rekryteringssystemet Varbi. Sista ansökningsdag är 2022-05-27.

Kontakt
Upplysningar om anställningen lämnas av Professor Johan Wikner, 090-786 7980, johan.wikner@umu.se.

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 150 anställda. För mer information besök www.emg.umu.se

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2022-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-827-22
Kontakt
  • Professor Johan Wikner, 090-7867980
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2022-05-06
Sista ansökningsdag 2022-05-27

Tillbaka till lediga jobb