Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi utlyser en postdoktoranställning inom bäckekologi och/eller biogeokemi för att delta i ett projekt med fokus på att testa och förbättra effektiviteten av vattendragsrestaurering. Anställningen är på heltid och är tidsbegränsad till två år. Sista ansökningsdag är 10 maj 2022 och anställningen beräknas starta i augusti 2022, eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Intresset för vattendragsrestaurering ökar över hela världen men resultaten uppnår sällan god ekologisk status. Detta internationella projekt (RESTOLINK) kommer att undersöka idén om restaureringsinsatser misslyckas på grund av att de inte tar hänsyn till de relevanta rumsliga skalorna för vattendragshydromorfologi för biologisk mångfald och ekosystemfunktion. Vi kommer att skapa ett nytt ramverk för att utvärdera restaureringsframgång genom att mekanistiskt koppla samman tre centrala aspekter av vattendragsekosystem: hydromorfologisk heterogenitet i relevanta skalor, biologisk mångfald i flera grupper och ekosystemens multifunktionalitet, inklusive näringsretention och komplexitet i näringsväven. Vi kommer att testa detta ramverk i vattendrag över en bred latitudinell gradient, från boreala till tropiska biom, för att utforska hur biomspecifika faktorer som klimat, vegetation och hydrologi sätter gränserna för lokala responser till restaurering.

Postdoktorn kommer att samarbeta med ett forskarteam som inkluderar Ryan Sponseller och Lina Polvi Sjöberg (Umeå universitet), samt ett globalt konsortium av forskare från Tyskland, Spanien och Brasilien som utgör RESTOLINK-projektet. Beroende på den sökandens intressen och expertis kommer de att ha friheten att fokusera på olika aspekter inom det bredare RESTOLINK-projektet, inklusive de hydromorfologiska kontrollerna på näringsupptag av biofilmer, bearbetning av organiskt material eller dynamik i näringsväven.

Anställningen finansieras genom programmet Biodiversa, som administreras lokalt av Naturvårdsverket.

Kvalifikationer
För att anställas med stöd av postdoktoravtalet krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas.

För att anställas med stöd av postdoktoravtalet bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/ uppdrag. Postdoktor som ska undervisa eller handleda ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning.

Doktorsexamen i limnologi, akvatisk ekologi, biogeokemi eller ett närbesläktat område är ett krav. Erfarenhet av fältarbete i vattendrag är ett krav. Vi söker en kreativ och motiverad person, som har förmågan att planera sitt arbete självständigt samt gärna arbetar tillsammans med andra i grupp. Goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska är ett krav. Sökande ska ha giltigt B-körkort. Erfarenhet av att arbeta med vattendragsrestaurering, näringsdynamik, biofilmsproduktivitet och makroinvertebratsamhällen är meriterande.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande delar, skrivna på engelska (företrädesvis) eller svenska:

  • Ett personligt brev där du motiverar din ansökan och hur du kan bidra till forskargruppen (max två sidor),
  • CV inklusive publikationslista,
  • Styrkt kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som styrker när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Styrkta kopior av befintliga examensbevis, lista över genomförda akademiska kurser och betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och relevanta artiklar (max tre),
  • Kontaktuppgifter till två referenspersoner,
  • Övriga handlingar som du vill åberopa.

Sista ansökningsdag är 10 maj 2022.

Kontakt
Ytterligare frågor om projektet eller ansökan riktas till Ryan Sponseller, Umeå universitet (ryan.sponseller@umu.se) eller Lina Polvi Sjöberg, Umeå universitet (lina.polvi@umu.se).

Institutionen för ekologi och miljövetenskap bedriver forskning och forskarutbildning inom ekologi, miljövetenskap och fysisk geografi. Avdelningen har cirka 150 anställda, varav cirka 20 är postdoktorer. För mer information, besök: https://www2.umu.se/institutionen-for-ekologi-miljo-och-geovetenskap/

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-647-22
Kontakt
  • Ryan Sponseller, 090-7866550
  • Lina Polvi Sjöberg, 090-7866190
Publicerat 2022-04-12
Sista ansökningsdag 2022-05-11

Tillbaka till lediga jobb