Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Institutionen för matematik och matematisk statistik bedriver forskning inom beräkningsmatematik, diskret matematik, matematisk modellering och analys, matematisk statistik samt matematik för artificiell intelligens. Vår undervisning bedrivs på alla nivåer och omfattar matematik, matematisk statistik samt beräkningsvetenskap. Bland våra samarbetspartners finns internationella forskargrupper, akademiska institutioner, offentliga organisationer och företag.

Institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet utlyser en doktorandanställning i matematik. Anställningen avser fyra års forskarstudier. Sista ansökningsdag 2022-03-11.

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter
Doktoranden kommer att studera problem inom extremal och probabilistisk kombinatorik, som en del av docent Victor Falgas-Ravrys Vetenskapsrådsfinansierade projekt Extrema problem för flerfärgade grafer och lokalt beroende perkolation.

Mer specifikt kommer den första delen av projektet att fokusera på ärftliga egenskaper hos flerfärgade grafer och deras möjliga entropispektra, i syfte att erhålla flerfärgsgeneraliseringar av Alekseev—Bollobás—Thomason-satsen. Den andra delen av projektet handlar om lokalt beroende slumpmässiga grafer och ansträngningar att bevisa lokalt beroende analoger till den berömda Harris-Kesten-satsen. Bland ämnen som kan tas upp under projektens gång finns extremala problem för mängder och hyperkuber, extremal grafteori, teorin om hypergraf behållare, problem av Turántyp, slumpmässiga grafer, perkolationsteori, lokala lemman, entropimetoder och diskret sannolikhetslära.

Kombinatorik och matematik i Umeå
Doktoranden förväntas ta del av (och bidra till) livet för den diskreta matematikgruppen. Diskret matematik är ett av de fyra huvudforskningsområdena vid Institutionen för matematik och matematisk statistik, vid sidan av beräkningsmatematik, matematisk statistik och analys & modellering.

Gruppen för diskret matematik har nio permanenta medlemmar vars forskningsintressen spänner över ett brett spektrum av modern kombinatorik. Gruppen håller ett veckovis seminarium och har ett frekvent flöde av forskningsbesökare. Områden med särskild expertis inkluderar extremal kombinatorik, diskret sannolikhetsteori, optimeringslära, diskret geometri och beräkningskombinatorik. Utöver docent Victor Falgas-Ravry, som kommer att vara huvudhandledare, förväntas doktoranden interagera omfattande med de andra gruppmedlemmarna med forskningsintressen inom extremal och probabilistisk kombinatorik (professor Klas Markström samt universitetslektorerna Maryam Sharifzadeh och István Tomon). Mer information om Diskret matematik i Umeå hittar du på gruppens hemsida:  https://www.umu.se/forskning/grupper/diskret-matematik/.

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i matematik krävs att den sökande har minst 60 högskolepoäng inom ämnesområdet matematik varav minst 15 högskolepoäng på avancerad nivå. Behörig är även den som på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Du har en utmärkt och rigorös utbildning i ren matematik samt förmåga att uttrycka dig tydligt och flytande på engelska i både skrift och tal. God samarbetsförmåga och förmåga att arbeta både självständigt och samarbetsvilligt är avgörande för anställningen.

Du bör ha en gedigen bakgrund inom kombinatorik, i synnerhet grafteori, och grundläggande kunskaper i sannolikhetsteori. Dokumenterade kunskaper och erfarenheter i extremal kombinatorik, grafteori, slumpgrafer eller diskret sannolikhetsteori är starkt meriterande. Programmeringskunskaper är meriterande.

Bedömningar av behöriga sökande grundar sig på den sökandes kvalifikationer och förutsättningar att tillgodogöra sig forskarutbildningen.

Om anställningen
Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning, vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (upp till max 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Tillträde hösten 2022 enligt överenskommelse.

Ansökan
Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast 2022-03-11. Ansökan ska bestå av följande handlingar skrivna på svenska eller engelska:

  • Ett personligt brev med en kortfattad beskrivning av dina kvalifikationer och forskningsintressen. Motivera varför du söker utbildningsplatsen samt beskriv hur dina kvalifikationer och meriter är relevanta för anställningen;
  • Ett curriculum vitae;
  • Styrkta kopior av examensbevis eller motsvarande, inklusive dokumentation av genomförda akademiska kurser, erhållna betyg, och ev. andra intyg;
  • Examensarbete och publikationer med relevans för anställningen ska bifogas i de fall det finns sådana;
  • Kontaktinformation till minst en och max två referenspersoner (telefon, mejladress, institutionell tillhörighet, såväl som i vilken egenskap de känner dig och har interagerat med dig).

Institutionen för matematik och matematisk statistik värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi ser därför gärna kvinnor som sökande till befattningen.

Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Mer information
Ytterligare information ges av docent Victor Falgas-Ravry victor.falgas-ravry@umu.se eller prefekt Åke Brännström, ake.brannstrom@umu.se.

Mer information om institutionen:
https://www.umu.se/institutionen-for-matematik-och-matematisk-statistik/

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2026-07-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-08-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-63-22
Kontakt
  • Victor Falgas Ravry, universitetslektor, 090-7867802, victor.falgas-ravry@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2022-01-21
Sista ansökningsdag 2022-03-11

Tillbaka till lediga jobb