Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Bioinformatiker (1-2 anställningar) vid Institutionen för medicinsk biovetenskap

Institutionen för medicinsk biovetenskap tillhör medicinska fakulteten vid Umeå universitet(www.medbio.umu.se) och bedriver forskning och undervisning inom ämnena Klinisk kemi, Medicinsk och klinisk genetik samt Patologi. Institutionen har c:a 90 anställda. Vi söker 1-2 bioinformatiker för anställning som förste forskningsingenjör med biostatistisk inriktning. Anställningarna är tillsvidare och avser heltid. Tillträde snarast möjligt eller enligt överenskommelse. Anställningarna är placerade i ”laboratoriehuset” i byggnad 6M, med direkt kontakt med sjukhuset, medicinska biblioteket och tandläkarhögskolan.


Placering
Anställningarna placeras vid Institutionen för medicinsk biovetenskap för arbete inom Clinical Genomics Umeå. Clinical Genomics Umeå utgör en nod inom SciLifeLab Clinical Genomics Platform, som ger stöd till klinisk forskning och utvecklar framtidens metoder för precisionsmedicin. Clinical Genomics arbetar tätt samman med Genomic Medicine Centre North (GMC Norr), som i sin tur utgör en nod inom Genomic Medicine Sweden (GMS) som samordnar införandet av precisionsmedicin i hela landet.

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna inkluderar att planera, utveckla, testa och validera bioinformatiska arbetsflöden, utveckling av bioinformatiska metoder, utföra bioinformatiska och statistiska analyser, främst kopplat till sekvensdata. Ingår gör även deltagande i mindre analysgrupper och sammanställning av data. Den sökande bör ha förmåga att sammanställa resultat till vetenskapliga publikationer. Vidare ingår arbete med datahanteringslösningar/-servrar. Resor till samarbetspartners i och utanför Sverige förekommer, likaså kurs- och konferensresor.

Kompetenskrav
Doktorsexamen i molekylär epidemiologi, medicinsk genetik, bioinformatik, biostatistik eller liknande är ett krav. Gedigna kunskaper i statistik samt dokumenterad erfarenhet av storskalig sekvensanalys är också ett krav. Goda programmeringskunskaper i Python och vana att använda versionshanteringssystem (som Git) är ytterligare ett krav, likaså erfarenhet av att arbeta i Linuxmiljö och systemadministration. Den sökande förutsätts ha god förmåga att uttrycka sig såväl muntligt som skriftligt på engelska.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av arbete med olika typer av sekvensdata (Illumina, Nanopore, PacBio) samt arbete med både humana och mikrobiella sekvensdata. Programmeringskunskaper i R och erfarenhet av att utföra analyser på datakluster (t.ex. UPPMAX) är meriterande. Erfarenhet av att använda analyshanteringsverktyg såsom Snakemake och Nextflow. Förståelse för och erfarenhet av att hantera säkerhetsaspekter som rör patientdata och genetisk information.

Den sökande bör ha förmåga att arbeta självständigt, att samverka med andra på ett positivt sätt samt ha god organisationsförmåga. Vidare kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper såsom samarbetsförmåga, flexibilitet, driv och självständighet. Stor vikt kommer också att läggas vid personlig lämplighet, i synnerhet förmåga att arbeta tillsammans med andra bioinformatiker, forskare samt övrig personal inom Umeå universitet och personal inom vården. Den sökande bör ha grundläggande kunskaper i tal och skrift på svenska.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver dina kvalifikationer och kompetensområden samt varför du är intresserad av anställningen.
  • En meritförteckning (CV).
  • Kopia av betyg, examensbevis samt övriga meriter som du vill åberopa.

Ansökan skall sändas in elektroniskt i Word- eller PDF-format.

Upplysningar
Närmare upplysningar lämnas av professor Richard Palmqvist, telefon: +46 70 – 645 12 50,
e-postadress: richard.palmqvist@umu.se

Din ansökan görs via vårt e-rekryteringssystem, Varbi och ska vara inkommen senast den 21 juni 2021. Ansökan kan skrivas på svenska eller engelska.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-801-21
Kontakt
  • Richard Palmqvist, +46-70-645 12 50
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-05-25
Sista ansökningsdag 2021-06-21

Tillbaka till lediga jobb