Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Vi söker nu en engagerad förste forskningsassistent till vår forskargrupp – Gruppen för integrativ neurofysiologi, med ett speciellt fokus på molekylära tekniker vid institutionen för integrativ medicinsk biologi, Umeå universitet. Tjänsten är en visstidsanställning tom. 2021-12-31 månader med start den 1:a juni eller enligt överenskommelse. 

Beskrivning

I vår forskning undersöker vi hur olika delar av nervsystemet samverkar för att skapa meningsfulla beteenden. I synnerhet är vi intresserade av att förstå hur hjärnbarken samverkar med basala ganglierna i motorisk kontroll, både i den friska hjärnan och hos personer som lider av Parkinson sjukdom. Vi har i våra tidigare studier studerat motorisk kontroll på ett flertal olika nivåer, från relativt enkla ryggmärgskretsar till stora nätverk utspridda i olika delar av hjärnan som t.ex. cortico-basal ganglie-thalamiska kretsen. För att möjliggöra dessa studier så har vi utvecklat en unik teknologi som gör det möjligt att lyssna av och analysera hjärnaktivitet från 10-20 olika hjärnstrukturer parallellt i fritt gående djur.

Den utannonserade tjänsten är framför allt inriktad på utveckling av molekylära tekniker för att manipulera nervkretsar i kombination med storskaliga elektrofysiologiska mätningar. Innefattande t.ex. optogenetiska manipulationer och kvantifiering av transmittorfrisättning i fritt gående djur.

En viktig frågeställning är hur en nyligen identifierad cellgrupp i dorsal striatum, som får konvergent inflöde från motoriska och multisensoriska cortex, bidrar till selektion av beteenden.

Kvalifikationer

Den sökande ska ha en doktorsexamen i medicinsk vetenskap eller motsvarande av relevans för projektet. Därutöver bör den sökande uppfylla följande punkter:

  • Mycket god kännedom om in vivo neurofysiologi.
  • Gedigen kunskap om molekylära tekniker som kan tillämpas i neurofysiologisk forskning.
  • God förståelse för de olika analysmetoder som används inom forskningsfältet.
  • Tidigare vetenskapliga publikationer av hög kvalité inom området.

Meriterande

Tjänsten har en betydande experimentell komponent, tidigare erfarenhet av neurofysiologiska registreringar in vivo i fritt gående djur betraktas därför som en extra stark merit.

Den sökande förväntas kunna arbeta både självständigt och tillsammans med den övriga forskargruppen samt ha mycket goda kunskaper i Engelska i såväl tal som skrift.

Ansökan

Ansökan registreras via rekryteringssystemet Varbi senast den 6:e maj 2021 och ska innehålla:

  • Ett personligt brev som beskriver den sökandes erfarenhet och intresseområde inom forskning samt lämplighet för projektet. 
  • Ett CV med information om akademiska meriter, samt intyg för dessa, teknisk expertis, anställningar, lista med publikationer och namn och kontaktinformation till två referenser.  

Villkor

Anställningen löper tom. 2021-12-31 med startdatum 1 Juni 2021 eller enligt överenskommelse. För med information, kontakta Professor Per Petersson vid institutionen för Integrativ Medicinsk Biologi via: per.petersson@umu.se 

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-06-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-559-21
Kontakt
  • Per Petersson, per.petersson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2021-04-15
Sista ansökningsdag 2021-05-06

Tillbaka till lediga jobb