Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 35 000 studenter och 4 200 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.

Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Är du intresserad av att veta mer om Umeå universitet som arbetsplats läs mer på: Jobba hos oss.

Kemiska institutionen söker en första forskningsingenjör, inom området NMR-baserad strukturbiologi. Vi söker dig med en doktorsexamen inom kemi, biokemi eller motsvarande med erfarenhet inom NMR-spektroskopi. Tillträde 1 mars 2021 eller enligt överenskommelse. Ansök senast 15 januari 2021.

Projektbeskrivning
Denna anställning ingår i ett forskningsprojekt där vi kommer att undersöka hur regleringen programmerad celldöd sker med avseende på strukturen hos de proteiner och biologiska membran som är delaktiga i denna livsnödvändiga process. Viktiga regleringsfaktorer i den mitokondriella (intrinsiska) celldödsvägen är membranaktiva proteiner från Bcl-2-familjen. Det huvudsakliga målet med detta projekt är att förstå funktionen – och underliggande strukturella egenskaper – hos dessa proteiner och deras samspel med den mitokondriella membranmiljön. Genom att tillämpa avancerade fastfas-NMR-metoder kommer vi kunna få en strukturell inblick i den molekylära mekanismen, genom vilken överlevnadsmembranproteinet Bcl-2 fungerar. Baserade på tidigare resultat ska strukturbestämningen av proteinet nu slutföras med hjälp av avancerade vätske- och fastfas- NMR metoder och olika Bcl-2 varianter.

 

Arbetsuppgifter
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är i första hand studera struktur och  funktionen hos membranbundna Bcl-2-proteiner genom att använda NMR-baserade strukturmetoder. Fokus är att undersöka hur regleringen av programmerad celldöd sker med avseende på strukturen hos ett nyckelprotein kallat Bcl-2 membranproteinet. Arbetsuppgifterna omfattar att  sammanställa och analysera tidigare NMR- data på det proteinet, och baserade på detta planera och genomföra komplementära vätske-och fastfas-NMR experiment på varianter av Bcl-2 proteinet i lösning och membranomgivning. I slutändan ska en 3-dimensionell struktur bestämmas för det humana Bcl-2 proteinet samt resultaten sammanställas i rapport-/manuskript-form.

 

Kvalifikationer
Vi söker dig med doktorsexamen i kemi, biokemi, biofysik eller motsvarande ämnesområde och dokumenterad stark teoretisk och tillämpad bakgrund inom NMR-spektroskopi. Dokumenterad och gedigen erfarenhet av proteinstrukturbestämning med fastfas-/vätske-NMR krävs samt vana av membranproteiner är starkt meriterande. Dokumenterad stor erfarenhet med provtillverkningen av isotopmarkerade proteiner för NMR är ett krav. Du har ett stort intresse för området NMR-baserad strukturbiologi och är beredd att implementera nya NMR-experiment och deras tillämpning på komplexa membranproteiner och deras komplexer med andra proteiner och lipider.

Du har både god samarbets- och initiativförmåga. Vidare har du en hög grad av självständighet och är kreativ. Goda kunskaper i engelska i såväl tal som skrift samt en mycket god förmåga i att skriva vetenskapliga artiklar på engelska är ett krav.

 

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande handlingar:

  • Ett personligt brev med beskrivning av kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till ansökan, (max 2 sidor)
  • CV, inklusive publikationslista
  • Kopia av doktorsavhandling och eventuella relevanta publikationer
  • Kopia av doktorsexamensbevis, samt andra relevanta examensbevis och betyg
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner

Ansökan ska vara inkommen via vårt e-rekryteringssystem Varbi senast den 15 januari, 2021.

 

Villkor
Anställningen avser heltid och är tidsbegränsad till 12 månader. Tillträde 1 Mars 2021 eller enligt överenskommelse.

 

Information
Närmare upplysningar lämnas av professor Gerhard Gröbner, tfn: 090-7866346, e-post: gerhard.grobner@umu.se

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-03-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1761-20
Kontakt
  • Gerhard Gröbner, 090-786 63 46
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-12-14
Sista ansökningsdag 2021-01-15

Inapoi la locuri de munca vacante