Statsvetenskapliga institutionen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med drygt 34 000 studenter och 4 000 anställda.  Här finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden. Umeå universitet är också platsen för den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 – en revolution inom gentekniken som tilldelats Nobelpriset i kemi.


Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur där vi gläds åt varandras framgångar.

Statsvetenskapliga institutionen söker en förste forskningsassistent till projektet Hållbar landbaserad vindkraft – synergi, integration eller konflikt mellan riksintressen. Anställningen är på halvtid (50 %) från 2021-02-01 till och med 2022-01-28, eller enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter

Planera, genomföra och transkribera intervjuer; systematiskt söka och analysera skriftlig dokumentation; samt ansvara för att sammanställa detta material i form av två kommunala fallstudier (Gällivare och Åsele). Med målsättning att generera kunskap om hur regionala och lokala myndigheter hanterat avvägningar kring vindkraft, ge rekommendationer om fungerande arbetssätt och rutiner samt behov av policyförändringar.

Du skall även planera och genomföra fokusgrupper (om Covid-19 tillåter) och dokumentera dessa för fortsatt analys och sammanställning, samt bistå vid syntesanalyser.

Totalt förväntas Du att bidra till att ta fram empiriskt underlag till 1-2 artiklar och en svensk rapport, där Du är huvudförfattare till den svenska rapporten samt bistår i skrivandet som medförfattare till 1-2 artiklar som ska publiceras i refereegranskade engelskspråkiga vetenskapliga tidskrifter, samt kommunicera resultaten och företräda projektet i olika sammanhang.

Kompetenskrav

Disputerad i statsvetenskap, skoglig resurshushållning eller motsvarande.

Övriga kvalifikationer

Vi ser gärna sökande som bedriver forskning rörande samverkansprocesser och styrning/planering i glesbygd. Meriterande är även dokumenterade erfarenheter inom fysisk planering, deltagandeprocesser för hållbar utveckling ur ett landskapsperspektiv, miljö- och/eller naturresursförvaltning.

Den sökande bör även ha god insikt i och erfarenhet av att använda samverkansteori i en kontext av överlappande policyområden, och metodologiskt omfattande erfarenhet av att planera och genomföra intervjuer och/eller fokusgrupper. Du som söker bör även ha god kännedom om förhållanden i den svenska glesbygden generellt och Västerbotten/Norrbotten i synnerhet, samt med fördel personkännedom och insyn i länsstyrelsernas arbete.

Du behöver vara kommunikativ, samarbets- och lösningsorienterad med förmåga att leverera inom fastställda deadlines.

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi.

Ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev
  • CV/meritförteckning
  • Examensbevis
  • Eventuella övriga meriter som du vill åberopa

Ansökan ska göras via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi och vara inkommen senast 15 januari. Ladda upp dina dokument i word- eller pdf-format. 

Närmare upplysningar lämnas av forskare Therese Bjärstig, 070-216 12 68, therese.bjarstig@umu.se och projektledare Johan Svensson, 073-021 68 80, johan.svensson@slu.se

Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet har ca 70 anställda och svarar för forskning och utbildning inom ämnena statsvetenskap, freds- och konfliktstudier samt utbildningsledarskap. Förutom studier på samtliga nivåer inom dessa ämnen finns vid institutionen en omfattande forskningsverksamhet. För mer information, se här

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2021-02-01 el enligt ök
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1691-20
Kontakt
  • Therese Bjärstig, 070-216 12 68
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-12-18
Sista ansökningsdag 2021-01-15

Inapoi la locuri de munca vacante