Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Medicinska fakulteten är en av de största fakulteterna vid Umeå universitet och attraherar många studenter med ett omfattande utbud av utbildningar inom områdena medicin, tandvård, hälsa och vård. Vi erbjuder en väl utvecklad forskningsinfrastruktur och en inspirerande, dynamisk miljö med ledande forskning. Vår nära samverkan med de fyra regionerna i Norra sjukvårdsregionen ser vi som en stor ömsesidig tillgång för att utveckla forskning och utbildning och att säkra tillgången på vår framtids vårdpersonal.

Beskrivning

Vi söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylärbiologi med intresse för “omics” tekniker, bioinformatik och cancer, till Wallenberg Centrum för Molekylär Medicin (WCMM) och Umeå Centrum för Molekylär Medicin (UCMM) vid Umeå universitet.

Anställningen finansieras av WCMM vid Umeå universitet. WCMM grundades som en del av en nationell satsning av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) för att stärka life science-forskningen i Sverige. WCMM vid Umeå universitet bygger på ett nära samarbete med Region Västerbotten, övriga WCMM centra i Sverige samt SciLifeLab.

Forskargruppen är baserad vid UCMM vid Umeå universitet. Vid enheten finns stark forskning inom neurovetenskap, cancer, genetik, metabolism och imaging. Centret har tillgång till god infrastruktur och är väl försett med nödvändig utrustning. I laboratoriet finns en stark bakgrund i genreglering och 3D-kromatinorganisation, musgenetik och grundläggande cancerforskning. Vi söker en entusiastisk och motiverad doktorand till Silvia Remeseiros forskningsgrupp för att studera genreglering och 3D-kromatinorganisation i glioblastom.

 

Bakgrund och arbetsuppgifter

Glioblastom är den vanligaste formen av alla primära hjärntumörer och den är också den dödligaste och mest aggressiva. De flesta genetiska varianter som predisponerar för cancer finns i icke-kodande regioner i förmodade regulatoriska element (t ex enhancers).  Enhancers kan kontrollera och påverka genuttryck över stora genomiska distanser tack vare kromatinets tredimensionella (3D) organisation. Vid mutationer i dessa regulatoriska sekvenser så kan deras funktion förändras och därmed utlösa skadliga förändringar i genuttryck. Huvudfokus kommer att ligga på att studera hur omprogrammering av regulatoriska regioner och topologiska förändringar i 3D-kromatinorganisationen bidrar till dysfunktionell genreglering vid glioblastom och att identifiera funktionellt relevanta regulatoriska regioner som bidrar till tumörernas invasivitet och cellulära heterogenitet.

Doktoranden kommer att utföra “omics” tekniker (RNA-seq, ChIP-seq, ATAC-seq, HiC/4C, etc) samt bioinformatiska analyser, odling av olika cancercellinjer, genetisk manipulering (CRISPR/Cas9) och åtagandet inkluderar också arbete med musmodeller.   

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt egen forskarutbildning vilket innefattar deltagande i forskningsprojekt såväl som forskarutbildnings-kurser. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år på heltid. Löneplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning.

 

Kvalifikationer

Grundläggande behörighet har den som avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp ska vara på avancerad nivå, eller på annat sätt inom och utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper vid tidpunkten för rekryteringen. Dessutom krävs för särskild behörighet minst 15 hp inom molekylärgenetik och 15 hp inom huvudområdet molekylärbiologi. Därutöver krävs 45 hp på avancerad nivå inom det cell- och molekylärbiologiska ämnesområdet, inkluderande ett självständigt arbete om minst 30 hp. Kurser inom funktionell genomik och tumörbiologi är meriterande. För särskild behörighet krävs också nödvändiga kunskaper i engelska vilket kontrolleras genom att man på institutionen eller för institutionens forskarutbildningsgrupp håller ett antagningsseminarium på engelska.

Den sökande skall ha erfarenhet av forskningsfälten molekylärbiologi och tumörbiologi. Det är meriterande om du har erfarenhet av cellodling av olika cancercellinjer, genetisk manipulering (CRISPR/Cas9), molekylär kloning, RNA-extraktion, RT-qPCR och kromatinimmunoprecipitering (ChIP). Erfarenhet av grundläggande bioinformatikverktyg är också meriterande. Anställningen kräver mycket goda kunskaper i engelska, såväl i tal som i skrift samt god förmåga till kommunikation, liksom förmåga att arbeta med och integrera i grupper. Bedömningen av de sökande baseras på deras kvalifikationer samt deras förutsättningar att kunna tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå.

 

Villkor

Ansökan ska innehålla:

-      Ett personligt brev där den sökande beskriver sig själv och sina forskningsintressen samt en motivering till varför den sökande är intresserad av tjänsten  (max en sida).

-      Curriculum vitae (CV) inkluderande tidigare positioner, publikationslista samt laboratorieteknisk expertis.

-      Kopior av examensbevis.

-      Kontaktinformation till två referenspersoner.

Ansökan ska skickas in via Umeå universitetets digitala rekryteringssystem Varbi senast 23-04-2020.

Rekryteringsförfarandet för denna position är i enlighet med högskoleförordningen (12 kap., §2) och beslutet angående anställning kan inte överklagas.

 

Ytterligare information:

För ytterligare information, vänligen kontakta biträdande universitetslektor Silvia Remeseiro, UCMM / WCMM, via silvia.remeseiro@umu.se 

www.ucmm.umu.se

www.wcmm.umu.se

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-501-20
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2020-04-02
Sista ansökningsdag 2020-04-23

Tillbaka till lediga jobb