Umeå universitet, Medicinska fakulteten

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Medicinska fakulteten är platsen för forskning och utbildning inom vetenskapsområdet medicin. Här finns 12 grundutbildningsprogram, 13 institutioner och ett 80-tal ämnesinriktningar inom forskarutbildningen.

Vi söker en doktorand i medicinsk vetenskap med inriktning mot molekylärbiologi med intresse inom strukturell biologi och infektionsbiologi till Institutionen för molekylärbiologi vid Umeå universitet. Positionen är tidsbegränsad till fyra år med start i februari 2020 eller enligt överenskommelse.

Doktoranden kommer att delta i aktiviteter inom Institutionen för molekylärbiologi, Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS), Umeå centrum för mikrobiell forskning (UCMR) och det nordiska EMBL partnerskap för molekylär medicin, vilket möjliggör samverkan med forskare från olika forskningsområden och med bred expertis.

Bakgrund och beskrivning av arbetsuppgifter:

Doktoranden ska i första hand ägna sig åt sin egen utbildning. I doktorandprojektet ingår såväl in vivo-experiment som biokemiska och kryo-elektronmikroskopiska studier kring värd-patogen-interaktioner som bidrar till infektionsmekanismer i en specialiserad patogen organism.

Behörighet

Du ska ha en universitetsexamen motsvarande en magisterexamen i molekylärbiologi från ett europeiskt universitet vid tidpunkten för rekryteringen, eller motsvarande utbildningsnivå som har förvärvats i Sverige eller utomlands. Dessutom krävs minst 30 hp inom huvudområdet kemi varav minst 7,5 hp biokemi, 45 hp inom huvudområdena biologi eller molekylärbiologi varav minst 7,5 hp i genetik och 22,5 hp i mikrobiologi, fysiologi, samt cell- och molekylärbiologi. Därutöver krävs 45 hp på avancerad nivå inom det cell- och molekylärbiologiska ämnesområdet, inkluderande ett självständigt arbete om minst 15 hp.

Kvalifikationer

Särskilt meriterande är dokumenterad erfarenhet av molekylärbiologi (design av primer, PCR, kloKvaning), proteinuttryck och proteinrening och erfarenhet i kryo-elektronmikroskopi, grid montering, screening och datainsamling. Kunskap om datautvärdering, tidigare erfarenhet i proteinrening, och strukturkarakterisering av makromolekylära komplex är meriterande. Vi söker en person som är entusiastisk och har ett intresse i studier av infektionsmekanismer i specialiserade patogena organismer. Du ska vara mycket motiverad, ha mycket god kommunikationsförmåga med gruppledare och kollegor samt förmåga att samverka effektivt och arbeta produktivt i ett team såväl som förmåga att arbeta självständigt.

Du ska vara skicklig i både muntlig och skriftlig kommunikation på engelska. Kunskaper i engelska och förmågan att tillgodogöra sig utbildningen kommer att utvärderas av institutionens forskarutbildningsgrupp

Bedömningsgrunder

Utvärderingen av förmågan och potentialen att prestera bra baseras främst på:

1. Kunskaper och färdigheter relevanta för doktorandstudier inom forskningsområdet.

2. Förmågan att formulera och lösa vetenskapliga frågor.

3. Färdigheter i skriftlig och muntlig kommunikation på engelska.

4. Övriga erfarenheter relevanta för forskarutbildningen, t ex yrkeserfarenhet.

God samarbetsförmåga, driv och förmåga att arbeta självständigt betraktas som meriterande.

Ett urval kommer att göras bland behöriga sökande baserat på meriter och bedömd potential att tillgodogöra sig studier på forskarnivå.

Efter urvalsprocessen påbörjas processen för antagning till utbildning på forskarnivå.

Ett beslut om antagning kommer att fattas av fakultetens studierektor först när en individuell studieplan har godkänts av institutionens forskningsutbildningskommitté.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och är tidsbegränsad till fyra år på heltid. Om deltidsundervisning (max 20 %) kan erbjudas förlängs anställningstiden.

Tillträde 01.02.2020 eller enligt överenskommelse.

Löneinplacering sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Enligt Högskoleförordningen (12 kap, 2§) kan beslutet om anställning inte överklagas.

Ansökan

Du ansöker genom vårt rekryteringssystem senast 11 december 2019. Din ansökan ska innehålla följande dokument skrivna på engelska (företrädesvis) eller svenska:

  • En CV med information om utbildning, en förteckning över tidigare och nuvarande anställningar, och en lista över publikationer.
  • Kopior på examensbevis
  • Ett följebrev som beskriver forskningserfarenhet och intressen, motivation för ansökan om doktorandtjänst
  • Kontaktuppgifter för två till tre referenser.

Facklig information lämnas av SACO, + 46- (0) 90-786 53 65, SEKO, + 46- (0) 90-786 52 96 och ST, + 46- (0) 90-786 54 31.

För frågor om tjänsten kontakta (Jonas Barandun, jonas.barandun@umu.se).

Mer om oss

Barandun lab är del av The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden (MIMS) och Umeå Centre for Microbial Research (UCMR), en interdisciplinär forskningsmiljö med mer än 50 forskargrupper som utför grundforskning av i högsta klass och driver utveckling av nya teknologier i mikrobiologi och infektionsbiologi.

Mer information om oss finner du på: www.umu.se/molbiol, www.mims.umu.se och www.ucmr.umu.se

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1813-19
Kontakt
  • Jonas Barandun, jonas.barandun@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-11-20
Sista ansökningsdag 2019-12-11

Inapoi la locuri de munca vacante