Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Projektbeskrivning
Autofagi är en evolutionärt konserverad självätandeprocess, huvudsakligen för att eliminera eller återvinna dysfunktionella cellulära organeller eller oanvändbara proteiner. Autofagi spelar en viktig roll inom fysiologi, inklusive utveckling och åldrande, och har associerats med olika mänskliga sjukdomar inkluderande cancer, neurodegeneration och patogen infektion. Modulering av autofagi ingår i behandling av sjukdomar såsom neurodegenerering och cancer. Trots omfattande forskning är mekanismerna för autofagosombildning och autofagi-reglering ännu inte fastställda.

Genom att använda en kombination av cellbiologiska, strukturbiologiska och kemiskt genetiska metoder har vi klargjort grundläggande mekanismer bakom autofagosombildning. I vårt laboratorium har vi identifierat en ny mekanism hos virulenta bakterier (Legionella) för att undvika värdcellens autofagi (eLife 2017). Vi har även identifierat nya småmolekylära kemotyper för autofagimodulering och nya cellulära mål som ingår i mekanismerna för autofagireglering (Angew Chem 2017, Nat Chem Biol 2019). I detta projekt kommer en kombination av cellbiologiska, biokemiska och kemiska- och kemo-optogenetiska metoder att användas för att förstå mekanismerna bakom uppbyggnaden av mebran vid autofagi och bakteriell interaktion med värdautofagi. I projektet används tekniker såsom mikroskopi på celler, western blotting, knock-out/down, analys av cellulära fenotyper, proteinuttryck och rening, samt biokemisk och karaktärisering och syntetisk kemi.

Projektet finansieras av Europeiska forskningsrådet (ERC) samt Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW). Projektet är tvärvetenskapligt med starka samarbeten mellan olika vetenskapliga discipliner.

Arbetsuppgifter
Du kommer att arbeta med bland annat;

  • Att designa och genomföra experiment inom cellbiologisk forskning på autofagi
  • Bearbeta och analysera resultat och data
  • Kommunicera resultaten med handledare och andra medlemmar i gruppen
  • Belysa mekanismerna för autofagosombildning genom användning av cellbiologiska och biokemiska metoder eller utveckla nya kemiska metoder för att kontrollera cellulära funktioner
  • Handleda studenter
  • Skriva vetenskapliga artiklar

Kompetenskrav
Du har doktorsexamen inom cellbiologi eller motsvarande samt mer än tre års forskningserfarenhet på postdoktoral nivå inom cellbiologi, kemisk biologi eller motsvarande område. Då du förväntas utforma och genomföra projekt självständigt men också i nära samarbete med gruppledare och andra medlemmar i teamet är självständighet och en god samarbetsförmåga krav. Goda kunskaper i engelska i både tal och skrift krävs.

Dokumenterade erfarenheter inom autofagiforskning och cellbiologiska tekniker (stabila cellinjer, western blotting, siRNA, CRISPR-Cas och/eller mikroskopi på celler) är starkt meriterande. Dokumenterade erfarenheter inom syntetisk kemi och/eller fotokemisk biologi är starkt meriterande. En god publikationslista är önskvärt.

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad till två år (730 dagar). Tillträde enligt överenskommelse.

Ansökan
Din kompletta ansökan ska innehålla;

  • Ett personligt brev med dina kvalifikationer samt motivering till varför du söker anställningen (max 2 sidor)
  • CV med publikationslista
  • Kopior av examensbevis inklusive doktorsexamen
  • Namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Sista ansökningsdag är 5 juli 2019.

För ytterligare information är du välkommen att kontakta professor Yaowen Wu, yaowen.wu@umu.se.

Information om oss
Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav ca 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Tre större forskningsområden, Biologisk kemi, Miljö- och Biogeokemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi. Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-Biologiskt Centrum. För mer information, se www.umu.se/kemiska-institutionen/ och www.umu.se/kemiskt-biologiskt-centrum/.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1034-19
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2019-06-14
Sista ansökningsdag 2019-07-05

Tillbaka till lediga jobb