Umeå universitet, institutionen för datavetenskap

Umeå universitet satsar på kreativa miljöer för studier och arbete. Hos oss finns attraktiva utbildningar, världsledande forskning och utmärkta innovations- och samverkansmöjligheter. Fler än 4 100 medarbetare och 34 000 studenter har redan valt Umeå universitet. Välj oss du också.

Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet (http://www.cs.umu.se) söker 1-2 postdoktorer till forskargruppen för distribuerade system. Forskargruppen är välrenommerad och inkluderar drygt 20 personer med 10 olika nationaliteter.  Gruppens forskning fokuserar på (semi-)autonom hantering av IT-resurser och -applikationer för att stödja det framtida digitaliserade samhället. Infrastrukturer i fokus spänner från enskilda stora datacenter till ”mobile edge-clouds” och inkluderar enskilda servrar, datorkluster och disaggregerade system, som t.ex. rackscale-system. Verksamheten inkluderar både grundforskning och tillämpad forskning, och även innovation tillsammans med industri och avknoppningsföretag. Gruppen samarbetar nära med ledande företag som Google, IBM, Intel, Red Hat och Ericsson samt universitet och forskningscentra som Princeton University, University of Massachusetts Amherst, Lawrence Berkeley Lab, Nanyang Technical University i Singapore, Uppsala universitet, Lunds universitet, Universidad Complutense de Madrid, Leeds University, Barcelona Supercomputer Center, TU Wien, TU Delft och flera andra.

Se www.cloudresearch.org för en översikt av pågående forskningsprojekt och publikationslistor.

Anställningen är på heltid och omfattar 2 år. Planerad start är under hösten 2018 eller tidigt under 2019.

Projektbeskrivning
Anställningarna är avsedda att stärka och utöka forskargruppens nuvarande forskningsaktiviteter. Sökande med intresse inom datorsystem och storskaliga distribuerade system i stort såväl som autonoma managementsystem och applikationer kan komma i fråga. Relevanta områden inkluderar, men är inte begränsade till, data science och dataanalys, virtualiseringsteknik, acceleratorer för datacenter och edge clouds, approximativa algoritmer, distribuerade algoritmer, anomalidetektion, resurs-allokering och -hantering, tjänstedifferentiering, prestandamodellering, workload-modellering och -prediktion, programvaru- och systemaspekter, exempelvis för operativsystem, virtuella maskiner, containerbaserade system, etc. Vi söker en kandidat som kan ta sig an någon av de forskningsutmaningar som är av intresse för gruppen.

Kvalifikationer
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i datavetenskap eller annat relevant ämnesområde. Examen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger, som t.ex. föräldraledighet eller millitärtjänstgöring. Forskningsmeriter och excellenta vetenskapliga publikationer inom anställningens område är ett krav. Goda kunskaper i talad och skriven engelska är ett krav.

Den sökande bör vara driven av ett starkt forskningsintresse, välorganiserad, och tycka om att arbeta med utmanande problem och innovativa lösningar. Vi är öppna för kandidater med styrkor inom alla områden relevanta för utvecklingen av vår forskningsmiljö. Kunskaper och erfarenheter inom områden som data science och dataanalys, virtualiseringsteknik, acceleratorer för datacenter och edge clouds, approximativa algoritmer, distribuerade algoritmer, anomalidetektion, resurs-allokering och -hantering, tjänstedifferentiering, prestandamodellering, workload-modellering och -prediktion, programvaru- och systemaspekter, exempelvis för operativsystem, virtuella maskiner, containerbaserade system etc. är meriterande.

Ansökan
En fullständig ansökan ska innehålla:

 • Ett följebrev med en kort (cirka 2 sidor) beskrivning av dina forskningsintressen och hur din expertis passar utlysningen
 • Curriculum Vitae (CV), med en komplett publikationslista
 • Kopior av examensbevis och studieutdrag inklusive kurser med betyg
 • En kopia av din doktorsavhandling
 • Kopior av högst fem relevanta vetenskapliga publikationer, numrerade enligt publikationslistan
 • Kontaktinformation till tre referenspersoner
 • Annan relevant information, såsom dokumentation av mjukvaruutvecklingserfarenheter eller arbete i eller med industrin.

Ansökan, inklusive bilagda handlingar, ska vara skriven på engelska eller svenska. Ansökan görs genom vårt elektroniska rekryteringssystem. Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller PDF. Logga in på systemet och ansök via knappen i slutet av denna sida. Sista ansökningsdag är. 2018-10-22.

Eftersom vi eftersträvar en mer balanserad könsfördelning på institutionen så uppmuntrar vi kvinnliga sökande.

Mer information
Vid frågor eller behov av ytterligare information, kontakta Erik Elmroth, elmroth@cs.umu.se, tfn: +46-(0)90-786 6986.

Mer information om vår forskningsgrupp, och Umeå universitet, finns på http://www.cloudresearch.org
http://www.umu.seAnställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-1385-18
Kontakt
 • Erik Elmroth, , +46(0)90-786 6986
Facklig företrädare
 • SACO, 090-786 53 65
 • SEKO, 090-786 52 96
 • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2018-09-07
Sista ansökningsdag 2018-10-22

Inapoi la locuri de munca vacante