Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Humlab är en mötesplats för humaniora, kultur och informationsteknik vid Umeå universitet. Vi arbetar med studenter, forskare, lärare, konstnärer, entreprenörer, nationellt och internationellt, över traditionella akademiska gränser. Verksamheten inkluderar en öppen studiomiljö som sträcker sig över två campus och flera olika digitala plattformar. Humlab är en arbetsenhet under Humanistisk fakultet. Vi har ca 20 anställda inom forskning, undervisning, teknisk support och utveckling samt administrativ personal.

Läs mer om oss på www.humlab.umu.se

Beskrivning

Humlabs verksamhetsuppdrag stipulerar Humlab som ett starkt kompetenscenter med informationsteknologisk verksamhet och teknisk miljö inriktad mot digital humaniora. Humlab satsar strategiskt, baserat på både tidigare och nuvarande samarbeten och intressen,  på att fördjupa  kompetens inom textanalys och kritisk visualisering av data. Vad gäller textanalys består satsningen av breddad specialistkompetens i anpassning och bruk av språkteknologiska verktyg inom ex. NLP, topic modelling etc. Inom visualisering är fokus på visualisering av temporalt och spatialt data med olika typer av GIS-system, inklusive egenutvecklade, och kritisk rekonstruktion av bl.a. kulturarv i en virtuell verklighet (VR). Dessa fokusområden har flera beröringspunkter ex. när man vill identifiera, eller annotera, entiteter såsom tid, plats, personer, händelser och relationer från text (ex.named entity recognition) som möjliggöra visuella studier av texterna.

Arbetsuppgifter

I ett led att stärka Humlabs styrka på ett eller flera av ovanstående områden avser Humlab att anställa en systemutvecklare som ska verka inom både interna och externa projekt inom nämnda områden. Arbetsuppgifterna består i att tillsammans med fakultetens forskare, och Humlabs övriga tekniska specialister bidra med att bygga upp och stärka Humlabs kompetens inom systemutveckling och dess områden. I första hand ligger fokus på att med befintliga språkteknologiska verktyg och metoder medverka i projekt med behov av textanalytiskt utveckling, men arbete inom visualiseringsprojekt (GID, 3D, VR) är också aktuellt.

Kompetenskrav

  • Högskoleexamen på masternivå eller högre i datavetenskap med en för Humlab relevant inriktning.
  • Erfarenhet och/eller specialistkompetens inom ett eller flera av Humlabs fokusområden textanalys, kritisk visualisering av data (GIS, VR, 3D eller spelutveckling).
  • Flerårig dokumenterad erfarenhet av systemutveckling/programmering.
  • Erfarenhet av utveckling av webbaserade användargränssnitt.
  • Flerårig erfarenhet av arbete med databaser (design och utveckling).
  • Goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.
  • God samarbetsförmåga samt tidigare erfarenhet av samarbetsprojekt tillsammans med exempelvis forskare, lärare och studenter.

Övriga önskvärda kvalifikationer:

  • Erfarenhet av egen forskning eller tidigare arbete i akademisk miljö.
  • Erfarenhet av arbete med bidragsansökningar för forskningsprojekt i akademisk miljö.
  • Erfarenhet av att självständigt driva projekt.
  • Erfarenhet av hårdvarunära programmering.
  • Erfarenhet av att integrera utveckling från olika typer av plattformar till gemensamt projekt.
  • Tidigare arbetat inom humaniora, kulturarvssektorn eller arbete med digitalt kulturarv.

Ansökan

Ansökan ska innehålla personligt brev, CV/meritförteckning, styrkta kopior av betyg/examensbevis och intyg samt kontaktuppgifter till minst två referenspersoner.

Övrigt

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid där sex månaders provanställning kan komma att tillämpas .

Tillträde 2017-08-28 eller enligt överenskommelse

Upplysningar lämnas av föreståndare Stefan Gelfgren, 090-786 50 87, stefan.gelfgren@umu.se 

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2017-08-28
Löneform Månadslön enl kollektivavtal
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-679-17
Kontakt
  • Stefan Gelfgren Föreståndare, 090-786 50 87, stefan.gelfgren@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2017-04-24
Sista ansökningsdag 2017-05-31

Tillbaka till lediga jobb