Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Vi söker en doktorand i ekologi inom projektet " Effekten av herbivorer på näringscirkulation och primärproduktion" gemensamt finansierat av Formas och institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet. Sista ansökningsdag är 2017-03-10.

Projektbeskrivning
Vegetationen i arktiska ekosystem är i förändring till följd av ett ändrat klimat. Herbivorer är viktiga för vegetationens struktur och funktion, både direkt genom att de äter växter men också indirekt via sin påverkan på markens näringstillgång. En ökad kunskap kring hur klimat och herbivorer tillsammans påverkar vegetationen är viktig för att förstå framtida förändringar i arktiska ekosystem. Vi söker en ekolog som är intresserad av att arbeta med dessa områden. Du kommer att studera herbivorers betydelse för näringscirkulation och hur vegetationens sammansättning varierar i arktiska miljöer, och vilka mekanismer som driver den variationen. Projektet består av studier längs naturliga gradienter, nyttjande av pågående långtidsexperiment och nya småskaliga experiment. Arbetet utgörs delvis av fältarbete i utmanande miljöer. Forskningen förväntas bedrivas i nära samarbete med huvudhandledaren Johan Olofsson och biträdande handledare Maja Sundqvist, Umeå universitet.

Kompetenskrav
Du har en masterexamen eller utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen i ekologi eller motsvarande ämnesområde. Tidigare erfarenhet av statistiska analyser av ekologiska data, fältarbete, arbete i arktiska miljöer, vegetationsanalyser, markanalyser och arbete med växt-herbivorinteraktioner är meriterande. Vi söker dig som är kreativ, motiverad, med god arbetsmoral och en god förmåga att arbeta såväl självständigt som i grupp. God muntlig och skriftlig kommunikationsförmåga på engelska är ett krav.

För att bli antagen till utbildning på forskarnivå krävs att den sökande har grundläggande behörighet genom avlagd examen på avancerad nivå, eller slutfört kurser om minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller motsvarande utländsk utbildning, eller motsvarande kvalifikationer. För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till forskarutbildning i ekologi krävs att den sökande har godkända kurser inom ett för ekologi grundläggande relevant högskoleutbildningsämne om minst 120 högskolepoäng med ett examensarbete om minst 15 högskolepoäng.

Anställningsvillkor
Detta är en heltidsanställning som sträcker sig över fyra år. Om deltidsundervisning (max 20 %) kan erbjudas förlängs anställningstiden. Arbetet är planerat att påbörjas under våren 2017 (exakt startdatum enligt överenskommelse). 

Ansökan
Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet MyNetwork Pro (http://www.umu.se/om-universitetet/lediga-jobb/) och vara inkommen senast 2017-03-10. Ansökan ska vara skriven på engelska eller svenska och innehålla:

  • Ett följebrev med kort beskrivning av dina kvalifikationer, forskningsintressen och motivering till varför du söker. 
  • En meritförteckning/CV.
  • Kopior av examensbevis.
  • En lista på universitetskurser med betyg.
  • Kopior på examensarbete och eventuella publikationer.
  • Kontaktuppgifter till tre referenspersoner. 

Handlingar som skickas elektroniskt ska vara i formaten Word eller pdf.

Kontakt
Vid frågor rörande anställningen var vänlig kontakta Dr. Johan Olofsson, johan.olofsson@umu.se

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap (EMG) bedriver forskning och forskarutbildning inom ämnena ekologi, miljövetenskap och naturgeografi. Institutionen har ca 150 medarbetare, varav ca 28 är doktorander. För mer information, se www.emg.umu.se.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Våren 2017, enligt överenskommelse
Löneform Fast månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-189-17
Kontakt
  • Johan Olofsson, Universitetslektor, 090-7867704
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2017-02-01
Sista ansökningsdag 2017-03-10

Tillbaka till lediga jobb