Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vid Institutionen för fysik bedrivs en stark och expanderande forskning med flera olika inriktningar, t. ex. organisk elektronik, nanoteknik, fotonik, rymdfysik och teoretisk fysik. Institutionen är en del av KBC, kemiskt-biologiskt centrum vid Umeå Universitet. Vi har ett starkt fokus på interdisciplinär forskning och utmärkt tillgång till modern instrumentering och infrastruktur för analys.

Institutionen för fysik (https://www.umu.se/institutionen-for-fysik/) vid Umeå universitet bedriver stark forskning inom områdena kondenserad materialfysik, nanoteknik, fotonik och teoretisk fysik. Vi söker en doktorand till ERC Starting Grant-projektet ‘MagneticTWIST – Ultrafast control of magnetism with twisted plasmons’ (anslagsnr 101116253 – https://cordis.europa.eu/project/id/101116253). Projektet är huvudsakligen experimentellt. Sista ansökningsdag är 31 augusti 2024. Startdatum är 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse.

Projektbeskrivning
Gruppen ‘Ultrafast Nanoscience’ vid Umeå universitet söker en mycket motiverad doktorand som är intresserad av att forska om ultrasnabb spektroskopi i nanosystem av kondenserad materia. Projektet samverkar med spännande forskningsfält, inklusive ultrasnabb vetenskap, fotonik och magnetism, med ett övergripande mål att förstå dynamiken i elektroniska frihetsgrader (laddningar och spinn) i nanostrukturerade material. Doktoranden kommer att studera de fysiska mekanismerna bakom ljus-materiainteraktioner i magnetiska material i nanoskala. Genom att kombinera tidsupplöst (pump-probe) spektroskopi, finita elementmetod och mikromagnetisk modellering kommer kandidaten att designa och realisera plasmoniska excitationer som påverkar magnetiska fenomen på ultrasnabba tidsskalor. Projektet kommer att avslöja nya mekanismer som kan ha en enorm inverkan på kommande ljusdrivna databehandlingsteknologier. 

Projektet förutser stora samarbetsmöjligheter med andra forskargrupper i Europa, såsom Lunds universitet (Sverige), CIC nanoGUNE (Spanien), Italian Institute of Technology (Italien) och University of Luxembourg (Luxembourg).

Kvalifikationer
Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Fakultetsnämnden får för en enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet om det finns särskilda skäl.
För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarutbildning i experimentell fysik krävs att den sökande har godkända kurser inom ämnesområdet fysik om minst 120 högskolepoäng.

Kraven behöver inte vara uppfyllda vid ansökningstillfället utan endast vid antagning. Flytande engelska är obligatoriskt.

Kandidaten bör ha dokumenterad bakgrund inom något av följande ämnen: 
·       ultrasnabb och icke-linjär optik
·       kondenserade materiens fysik
·       elektromagnetism
·       magnetism
·       plasmonik

Meriterande är tidigare erfarenhet eller kunskap inom:
·       magnetoplasmonik
·       nanofotonik
·       dataanalys (t.ex. MATLAB)
·       finita element och/eller FDTD-metoder
·       grundläggande programmering i C eller Python samt Labview

Vi söker dig som vill arbeta i en interkulturell och internationell miljö samt har hög förmåga att arbeta både självständigt och som en del av ett team.

Anställningsvillkor
Målet med en doktorandanställning är att få en doktorsexamen. Som doktorand kommer du att fokusera på dina forskarstudier genom att bedriva egen forskning under handledning, och läsa doktorandkurser. Tidsperioden för anställningen är begränsad till motsvarande fyra års heltid. Anställningen kan även omfatta deltidsarbete (upp till 20 %) som lärarassistent. I så fall förlängs den totala tiden för anställningen i enlighet därmed (upp till högst fem år). Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.  Anställningen börjar 1 januari 2025, eller enligt överenskommelse. 

Ansökan
Ansökan bör innehålla följande:
1.     Ett personligt brev med sammanfattning av forskningsintressen och motivation (max 1 sida)
2.     CV
3.     Styrkta kopior av examensbevis, betyg, med engelsk eller svensk översättning 
4.     En lista på universitetskurser med betyg.  Observera att för internationella sökande bör betygssystemet förklaras i korthet.
5.     Kopia av examensarbete samt publikationer (om tillämpligt).  
6.     Namn och kontaktuppgifter till åtminstone en referensperson. 

Du ansöker via vårt e-rekryteringssystem Varbi. Sista ansökningsdag är den 31 augusti 2024. Logga in och ansök via knappen längst ner på sidan. Alla dokument ska laddas upp i pdf-format. Utvalda kandidater kommer att kontaktas för online-intervjuer inom en vecka efter sista ansökningsdag.

Mer information
För ytterligare information kontakta forskningsledare, biträdande universitetslektor Nicolò Maccaferri, nicolo.maccaferri@umu.se

Vi ser fram emot att få din ansökan!

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 januari 2025 eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt fastställd lönetrappa för doktorandbefattningar
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-286-24
Kontakt
  • Nicolò Maccaferri, 090-7867595
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2024-02-20
Sista ansökningsdag 2024-08-31
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb