Umeå universitet, Samhällsvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Vi söker en entusiastisk person till vårt nya labb Stat4Reg (www.stat4reg.se), där vi utvecklar nya statistiska metoder för analys av stora datamängder som länkar hälso- och socioekonomiska register.

Forskning

Stat4Reg, som ligger vid statistiska enheten, Handelshögskolan vid Umeå universitet, utvecklar statistiska metoder och programvara för analys av stora mikro-databaser. Ett av de forskningstema som vi nu utvecklar handlar om att studera livsbanor (livsloppsmönster). Livsbanor inom olika sociala och hälsorelaterade områden kan definieras och observeras för hela befolkningen tack vare tillgången till länkade registeruppgifter på individnivå. Studier av livsbanor är dock i sin linda, och det finns ett behov av relevanta metoder.

Arbetsuppgifter

Du förväntas utveckla metoder för att analysera data i form av livsbanor, i samarbete med labbets ledare Xavier de Luna. För att göra metoderna relevanta för empiriska forskare förväntas du också delta i det tvärvetenskapliga forskningsprogrammet "Vägar till ett hälsosamt och aktivt åldrande.” Umeå SIMSAM Lab data kommer också att finnas tillgängliga för att testa de metoder som utvecklats. Vi söker en person som kan både arbeta självständigt och inom forskargrupper. Anställningen är två år, med start 1 augusti 2015. Arbetsuppgifterna inkluderar publikationer i ledande statistiska tidskrifter, R-paket för de utvecklade metoderna, samt vetenskapliga publikationer genom aktivt deltagande i tvärvetenskapliga forskargrupper.

Behörighet

Sökande bör ha en doktorsexamen i statistik (eller motsvarande område). Doktorsexamen ska vara avlagd högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Erfarenhet relaterat till analysen av: livsbanor (longitudinella data, funktionella data, etc.) och /eller stora datamängder är önskvärt. Erfarenhet av att bygga paket i R är också en merit. Utmärkt skriven och talad engelska är ett krav.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

• Ett ansökningsbrev som beskriver dina forskningsintressen

• En Curriculum Vitae

• Kopior av publicerade artiklar och doktorsavhandling

• Kopior av relevanta examensbevis och annan dokumentation som du vill inkludera som stöd för din ansökan

• Namn, med kontaktuppgifter och e-postadresser, till minst två referenspersoner

Mer information

För information om Handelshögskolan se: www.usbe.umu.se

För mer information om anställningen kontakta professor Xavier de Luna +46 (0)90-786 5559, xavier.deluna@stat.umu.se.

Ansökan ska göras via e-rekryteringssystemet MyNetwork Pro och vara inkommen senast 2015-05-04.
Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 1 augusti 2015
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-288-15
Kontakt
  • Xavier de Luna/Professor, 090-786 5559,xavier.deluna@stat.umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-786 53 65
  • SEKO, 090-786 52 96
  • ST, 090-786 54 31
Publicerat 2015-03-19
Sista ansökningsdag 2015-05-04

Tillbaka till lediga jobb