Umeå universitet, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

 

Doktorand inom växtbiologi med fokus på cellväggens dynamik

Institutionen för fysiologisk botanik (Umeå universitet, Umeå Plant Science Centre) utlyser en doktorandtjänst i växtbiologi med förväntat startdatum under senare delen av våren 2023, eller enligt överenskommelse.

Umeå Plant Science Centre (UPSC) är en av de starkaste forskningsmiljöerna för växtbiologisk grundforskning i Europa. Forskningen vid UPSC omfattar ett brett spektrum inom växtbiologi inkluderande ekologi, beräkningsbiologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se www.upsc.se). Institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av Umeå Plant Science Centre, utlyser en doktorandtjänst i växtbiologi. Sista ansökningsdag är den 18 april 2023.

Projektbeskrivning

Vi söker en mycket motiverad och begåvad doktorand till vår forskargrupp, som fokuserar på att undersöka det dynamiska beteendet hos växternas cellväggar, särskilt den roll som övervaknings-systemet för cellväggens integritet (CWI) spelar vid miljöförändringar. Doktoranden kommer att arbeta med ett banbrytande forskningsprogram som syftar till att öka vår förståelse av CWI-övervakningssystemet med hjälp av innovativa tekniker som Brillouin-mikroskopi, genredigering och beräkningsmodellering. Doktoranden kommer ges möjlighet att påverka projektets inriktning, med fokus antingen mot biofysik eller molekylärbiologi. Vårt doktorandprogram erbjuder utmärkta möjligheter till utbildning och karriärutveckling i en stimulerande och samarbetsinriktad forskningsmiljö.

Kvalifikationskrav

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i växtbiologi vid Umeå Plant Science Centre krävs att den sökande fullgjort kursfordringar om minst 90 högskolepoäng på avancerad nivå från kurser relevant för forskningsområdet. Av dessa måste minst 30 högskolepoäng vara från kurser med direkt relevans för projektet, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

För den här tjänsten söker vi en person med akademisk bakgrund inom växtbiologi, agronomi, bioteknik eller ett relaterat område. Följande prestationer, färdigheter och/eller kunskaper krävs:

 • Erfarenhet av standardiserade molekylärbiologiska tekniker.
 • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Andra önskvärda kvalifikationer

 • Kännedom om mikroskopiteknik, särskilt konfokal mikroskopi.
 • Erfarenhet av arbete med cellväggar från växter eller andra organismer.
 • Kunskaper i beräkningsbiologi, biologisk modellering och/eller biostatistik.
 • Kunskap om biofysik och/eller växtbiokemi.
 • Erfarenhet av olika modellväxter, inklusive Arabidopsis thaliana.
 • Deltagande i vetenskapskommunikation och utåtriktad verksamhet.

Vi förväntar oss inte att den utvalda kandidaten ska vara kunnig i alla dessa frågor från början, men bör vara villig att lära sig de nödvändiga teknikerna.

På det personliga planet söker vi en god lagspelare som också kan arbeta på egen hand när det behövs. Andra personliga färdigheter som vi vill att vår kollega ska ha är följande:

 • Organiserad och strukturerad.
 • Pålitlig.
 • Proaktiv.
 • Självmotiverad.

Anställningsvillkor

Anställningen förväntas resultera i doktorsexamen och huvuduppgiften för studenten är således att ingå i forskarutbildningen, vilket innefattar deltagande i forskning men även genomgång av relevanta kurser. Undervisning och annan avdelningsverksamhet (upp till max 20 % tid) ingår vanligtvis också. Anställningen är begränsad till fyra år på heltid eller upp till fem år om undervisning och annat institutionsarbete utförs. Lönen är fast enligt fastställd lönenivå för doktorander.

Ansökan

Du ansöker senast den 18 april 2023. Ansökan ska vara skriven på engelska (företrädesvis) eller svenska och ska innehålla:

 1. Ett motiveringsbrev (max. 2 sidor).
 2. En kort forskningsbeskrivning (1 sida) där du diskuterar dina forskningsintressen (t.ex. när började du intressera dig för området, vilka kunskaper har du fått hittills, vilka forskningsfrågor inom området du tycker är mer intressanta, vilka är dina karriärmål på lång sikt osv.)
 3. CV.
 4. Styrkta kopior av intyg från högre utbildning
 5. Lista över avslutade universitetskurser och betyg
 6. Kopia av publikationer (om sådana finns)/examensarbete

Dokument ska skickas elektroniskt, i MS Word- eller PDF-format, genom vårt rekryteringssystem Varbi. Rekryteringsförfarandet för anställningen är i enlighet med högskoleförordningen (12, 2 §) och beslut angående anställningen kan inte överklagas.

Kontakt

Om du har frågor om tjänsten, vänligen kontakta Laura Bacete (laura.bacete@umu.se). Vänligen ställ dina frågor på engelska.

Institutionen för fysiologisk botanik värdesätter de egenskaper som en jämn könsfördelning tillför institutionen, och därför uppmuntrar vi särskilt kvinnor att söka tjänsten.

 

Vi ser fram emot din ansökan!

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Senare delen av våren 2023
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-502-23
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-20
Sista ansökningsdag 2023-04-18

Wróć do ofert pracy