Umeå universitet, Universitetsledningen

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Beskrivning

Curiosum är ett science center vid Umeå universitet vars mål är att öka intresse och kunskaper för vetenskap och teknik hos alla men särskilt hos barn och unga. Verksamheten inrymmer en pedagogisk mötesplats för barn, unga, studenter, lärare och forskare, ett besöksmål för allmänheten och en utvecklingsmiljö för forskning, utveckling och innovation. Curiosum ligger vid Konstnärligt campus vid Umeå universitet. Curiosum har en domteater för spektakulära vetenskapliga visualiseringar (exempelvis planetarium) men också för att visa filmproduktioner med olika teman. Dessutom finns experimentlabb för pedagogisk verksamhet, hallar för utställningar samt sofistikerade verkstäder (ett makerspace) för digital tillverkning med olika metoder och material. Verksamheten omfattar ca 16 personer och leds av en föreståndare. Styrgruppen består av representanter från Umeå universitet och Umeå kommun samt näringsliv.

Vi söker nu 3 besöksvärdar med omfattning 80% som kan arbetsleda team av guider, ta hand om besökare i utställningsmiljöer, aktiviteter och vid event samt arbeta med andra delar i Curiosums löpande verksamhet, som administration, skolverksamhet, kommunikation och teknik.

Arbetsuppgifter

Rollen som besöksvärd innebär att arbetsleda ett team av guider i besöksverksamheten samt uppgifter i besöksverksamheten som t ex att:

 • guida besökare i olika aktiviteter och workshops i verkstäder, labb och utställningar
 • ta emot besökare i receptionen
 • visa föreställningar i domteatern
 • sälja produkter i Curiosums butik
 • kommunicera via sociala medier delta vid event och arrangemang på Curiosum.

Utöver ovan arbetsuppgifter ingår i rollen som besöksvärd att arbeta inom något eller några av följande områden:

 • administration – t ex schemaläggning, hantera bokningar
 • pedagogisk skolverksamhet – medverka vid pedagogiska temaaktiviteter med skolelever och andra grupper
 • kommunikation – t ex fota och filma och kommunicera i webb och sociala medier
 • teknik, drift och underhåll – t ex konstruktion och reparation av teknisk utrustning, IT- och AV-utrustning. 

Arbetsuppgifterna innebär att arbeta såväl självständigt som i grupp. Arbetstiden är schemalagd med tjänstgöring ungefär varannan helg samt några kvällar varannan vecka och däremellan vardagar.

Kvalifikationer

Vi söker dig med högskoleutbildning med naturvetenskaplig inriktning. Särskilt meriterande är tidigare erfarenhet i offentlig besöksverksamhet inriktad mot forskning och vetenskap, t ex museum eller science center, gärna i arbetsledande roll. Särskilt meriterande är även utbildning och/eller erfarenhet som lärare. Meriterande är också administrativ erfarenhet.

Utöver de formella kvalifikationerna söker vi dig som har ett brinnande intresse för vetenskap och teknik, och som kan entusiasmera människor i alla åldrar, särskilt barn och unga. Stor vikt kommer därför att läggas vid ditt förhållningssätt och förmåga att hålla i programaktiviteter i olika experimentverkstäder och utställningar, och ta initiativ till möten med ett engagerande bemötande.

Vi ser att du förhåller dig serviceinriktat, flexibelt, strukturerat, noggrant, drivande och att du uppskattar att ta ansvar för och se till att dina arbetsuppgifter slutförs enligt planering. Du uttrycker dig flytande i svenska såväl muntligt som skriftligt och gärna i något annat språk. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet och samarbetsförmåga.

Villkor

Anställningen gäller tills vidare. Provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Arbetstiden är schemalagd och är till viss del förlagd till helger och kvällar och skollov. 

Ansökan

Ansökan ska innehålla CV, personligt brev och vidimerade kopior på betyg/intyg. Ange i din ansökan om du har speciellt intresse för och har speciella kvalifikationer inom någon eller några av områdena administration, pedagogik, kommunikation och teknik.

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Tillträde snarast eller enligt överenskommelse.
Löneform Månadslön.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 80%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-437-23
Kontakt
 • Madelen Bodin, föreståndare Curiosum, madelen.bodin@umu.se,090-7869618
Facklig företrädare
 • SACO, 090-7865365
 • SEKO, 090-7865296
 • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-08
Sista ansökningsdag 2023-03-29

Tillbaka till lediga jobb