Umeå universitet, Humanistisk fakultet

Arktiskt centrum vid Umeå universitet är en samlingsplats för transdisciplinär forskning och utbildning vid Umeå universitet. Centret erbjuder en unik miljö som prioriterar samarbete, nätverkande och strategisk planering i syfte att möta dagens samhällsutmaningar.

Vi arbetar med nya och befintliga ämnesöverskridande aktiviteter med ett fokus på hållbarhet, klimat, hälsa, rättvis omställning, grön industrialisering, urfolksperspektiv och landsbygdsfrågor. Arktiskt centrum verkar för excellens inom arktisk forskning och utbildning samt stärker Umeå universitets centrala position såväl nationellt som internationellt. Genom forskningsbaserad kunskap verkar vi för hållbar utveckling i Arktis.

Centret samarbetar internt med de fyra fakulteterna och Lärarhögskolan vid Umeå universitet, samt med externa samarbetspartners, särskilt inom nätverket The Arctiv Five och University of the Arctic. Genom dessa samarbeten skapas möjligheter för associerade forskare och forskarstuderande att utvecklas och bygga egna nätverk. Arktiskt centrum driver också en arktisk forskarskola med fokus på hållbarhet och stöttar unga forskare, och härigenom bygger vi för framtiden inom forskning och utbildning med arktisk tematik.

Anställningen är organisatoriskt placerad vid Institutionen för språkstudier, som är värdinstitution för Arktiskt centrum.

Anställningen är tillsvidare på heltid med tillträde så snart som möjligt enligt överenskommelse.

Arbetsuppgifter 
Som ekonom arbetar du nära centrets föreståndare. Du bistår med kvalificerat stöd kring ekonomi och samordnar arbetet med budget, prognos, löpande uppföljning och bokslut. Det innebär att du sköter ekonomiarbetet och bevakar att gällande regelverk och riktlinjer efterföljs.
Arktiskt centrum vid Umeå universitet arbetar med flera större projekt där externa aktörer medverkar. Exempel på sådana är samarbetsplattformen Future Forest, nätverken Arctic Five samt University of the Arctic. Som ekonom vid Arktiskt centrum kommer arbetsuppgifterna i viss mån att vara knutna till dessa olika projekt.

I arbetsuppgifterna ingår också att göra projektuppföljningar/-redovisningar, bistå forskare i budgetarbete inför forskningsansökningar vilket inkluderar att upprätta budget och fullkostnadskalkyl. Du hanterar, administrerar och redovisar externa medel till både statliga och privata forskningsfinansiärer inklusive rapportering av EU projekt. Du ger råd och stöd till forskare kring ekonomiska frågor. Du administrerar kontrakt och avtal med externa parter.

Vidare ingår i arbetsuppgifterna att föredra ekonomirelaterade ärenden och frågeställningar i olika sammanhang, exempelvis styrgruppsmöten. Du kommer även att delta i centrets verksamhetsutveckling, exempelvis genom att bereda underlag till verksamhetsberättelser och verksamhetsplaner.

I arbetet ingår även utveckling av rutiner och modeller inom ekonomiområdet. Du förväntas också inkomma med förslag till förbättringar och lösningar vid eventuella problem kopplat till ekonomiarbetet.

Arbetet innebär även löpande ekonomiadministration såsom fakturahantering, löpande bokföring, redovisningar av anläggningstillgångar, reseräkningar, resebokningar och andra inköp, diarieföring, arkivering och inventering.

Övriga arbetsuppgifter inom ekonomi och administration kan förekomma, exempelvis administration i anknytning till centrets styrgruppsmöten.

Kompetenskrav
Vi söker dig som har lägst kandidatexamen inom ekonomiområdet med inriktning mot redovisning och har aktuella erfarenheter av kvalificerat ekonomiarbete, däribland erfarenhet av liknande arbetsuppgifter som beskrivs i annonsen. 

Du ska besitta god förmåga att, utifrån ett ekonomiskt perspektiv, ge ett kvalificerat ledningsstöd i verksamhetens strategiska och löpande arbete.

Arbetet kräver att du är analytisk, problemlösande och har förmåga att planera och prioritera i ditt arbete. Du är självgående, ansvarstagande, noggrann, pedagogisk och kan snabbt sätta dig in i nya uppgifter.

Du kommer att ha många kontaktytor och det är viktigt att du har god samarbets- och kommunikationsförmåga och har ett gott ordningssinne.

Du har goda kunskaper i Officepaketet/O365, i synnerhet Excel. Du ska på ett professionellt sätt kunna uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska.

Övriga önskvärda kvalifikationer
Erfarenhet av ekonomiarbete inom stor organisation och erfarenhet av ekonomiarbete inom statlig verksamhet, gärna från universitet eller högskola, är meriterande.

Vidare ser vi gärna att du har erfarenhet av att vara delaktig i att förbereda underlag för verksamhetsstrategiska dokument, exempelvis budgetkommentarer, verksamhetsplaner och liknande.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ansökan
Du ansöker via Umeå universitets e-rekryteringssystem Varbi. Till ansökan bifogas ett personligt brev med motivering till varför du söker anställningen, CV samt dokumentation av formella meriter (examensbevis, kursintyg eller motsvarande).

Ansökan ska vara inkommen senast 2023-03-29.

Övrig information
Anställningen är tillsvidare på 100% med tillträde så snart som möjligt enligt överenskommelse.
Provanställning kan komma att tillämpas.

Vid frågor är du välkommen att kontakta centrets föreståndare Keith Larson (090-7865029, keith.larson@umu.se, eller prefekten vid Institutionen för språkstudier Daniel Andersson (090-7865708, daniel.andersson@umu.se

För mer information, se webben: 
www.umu.se/arktiskt-centrum
www.umu.se/sprakstudier

Välkommen med din ansökan!

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Så snart som möjligt enligt överenskommelse
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Umeå
Län Västerbottens län
Land Sverige
Referensnummer AN 2.2.1-410-23
Kontakt
  • Daniel Andersson, prefekt Språkstudier, 090-7865708,daniel.andersson@umu.se
  • Keith Larson, föreståndare Arktiskt centrum, 090-7865029,keith.larson@umu.se
Facklig företrädare
  • SACO, 090-7865365
  • SEKO, 090-7865296
  • ST, 090-7865431
Publicerat 2023-03-08
Sista ansökningsdag 2023-03-29

Tillbaka till lediga jobb